Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrhovni sud RH silovatelju povećao kaznu s tri na četiri godine zatvora

Autor: Minja Gugić

28.01.2009. 23:00
Vrhovni sud RH silovatelju povećao kaznu s tri na četiri godine zatvora

Foto: Filip BRALA



Priča koja je šokirala javnost dogodila se početkom travnja prije tri godine, kada je Jurica Matak na monstruozan i morbidan način satima mučio i silovao svoju ljubavnicu Ninu Toth Mikas gaseći joj čikove čak i po spolnom organu


Nakon što je u listopadu prije tri godine, Jurica Matak (30) nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru u suđenju zatvorenom za javnost, osuđen na tri godine zbog silovanja svoje ljubavnice Nine Toth Mikas, Vrhovni sud Republike Hrvatske tu je presudu preinačio i silovatelju povećao kaznu na četiri godine zatvora.
Matak je pravomoćnost presude dočekao na slobodi, jer je u pritvoru zadarskog Istražnog centra proveo samo vrijeme dok je trajala istraga zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.
Podsjećamo, priča koja je osupnula i zgranula zadarsku, ali i svekoliku hrvatsku javnost dogodila se početkom travnja prije tri godine u mjestu Bibinje, kraj Zadra. Te je večeri, naime, u Bibinjama od 21 sat pa do 3 sata ujutro, gotovo punih šest sati Jurica mučio, zlostavljao i gaseći čikove po cijelom tijelu, svoju djevojku Ninu Toth Mikas (35) – silovao.
Susjedi su te večeri čuli krikove iz napuštene kuće u Bibinjama, u kojoj je ovaj nevjenčani par živio pet mjeseci i spavao na trošnom madracu, pa su pozvali policiju. Ninu je te večeri Jurica prvo verbalno izvrijeđao da bi je poslije istukao rukama i nogama.
Nakon toga joj je na monstruozan način džepnim nožićem razrezao desnu podlakticu da bi joj onda u ranu gasio opušak cigarete, a potom joj je čikove gasio i po cijelom tijelu.
Prema optužnici zadarskog tužiteljstva u vrijeme suđenja Jurici Mataku za morbidan zločin, pisalo je kako joj je rekao da se skine i legne na madrac, a potom ju je silovao i gasio joj opuške čak na spolnom organu.
Matak je na suđenju negirao sve navode iz optužnice i rekao kako se ne osjeća krivim.
Što se, pak, tiče Nine Toth Mikas, ona je inače u vrijeme “cijele priče” bila udana i majka troje maloljetne djece. Na prvoj je raspravi potvrdila sve Matakove navode, stala na njegovu stranu i rekla kako su te večeri imali normalan spolni odnos te da Matak nije napravio ništa što mu se optužnicom stavljalo na teret. Još je rekla kako su se i inače znali posvađati te da je sve bilo normalno.
No, na sljedećoj raspravi opovrgnula je svoj iskaz i rekla da ju je Jurica zlostavljao.
Sudac Ante Anić koji je predsjedao Sudskim vijećem u “slučaju Matak” tijekom suđenja je naložio da se utvrde svi biološki tragovi na čikovima koji su nađeni u prostoriji u kojoj se dogodilo zlostavljanje i koji su se usporedili s tragovima na Nininom tijelu. Rezultati vještačenja pokazali su kako čikovi odgovaraju ozljedama koje je Nina zadobila. Nakon toga sudac je naložio i psihijatrijsko vještačenje oboje, jer su te večeri bili pod utjecajem droge i alkohola. Vještačenje je trebalo utvrditi jesu li bili smanjeno ubrojivi, što se pokazalo točnim za Mataka koji je te večeri konzumirao heroin.
Nakon izlaska iz pritvora, nije prošlo dugo i Jurica Matak je opet završio iza rešetaka zbog prijetnji vlastitoj majci, a taj je slučaj na Općinskom sudu u Zadru.
Njegova majka je, pak, nakon toga za naše novine izjavila kako ju Jurica nikada nije udario, već joj je samo verbalno prijetio.
Još je ispričala kako je Jurica Ninu doveo u kuću u vrijeme dok je njegov otac bio na brodu, a što se tiče silovanja krivnju je svalila na Ninu Toth Mikas.
– Ona bi njemu svaku večer iz Zadra, gdje je radila u kafiću kao konobarica, donosila drogu i alkohol, pa bi se nadrogirali i napili, galamili, tukli se i svašta su radili – ispričala je Juričina majka i istaknula kako je Juricu nedavno prijavila policiji samo zato da ga makne od Nine te da ona “nije tolika žrtva kakvom ju se prikazuje, jer je uvijek išla u posjete Jurici dok je bio u pritvoru”.
Dodala je na kraju, kako joj je, prvi put kad ju je Jurica doveo kući, rekla da se vrati suprugu i djeci, ali ona to nije htjela.