Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Fatalna privlačnost sredozemne kužine

28.01.2014. 23:00


Obiteljsko poljodjelsko gospodarstvo (OPG) je najžilavija i najučinkovitija poljodjelska uprava.
Satkana od kućanstva, koje u pravilu vodi žena s mužem i gospodarstva na čelu s mužem, sinom ili ženom.
Može li OPG opstati u današnjim gospodarskim uvjetima zanima prijatelja Mirka.
Itekako! U svim dosadašnjim nacionalnim europskim poljodjelskim politikama, obiteljsko gospodarstvo uživa prednost i ima ključnu ulogu u razvitku poljodjelstva. Ali ne samo proizvodnje u poljodjelstvu već stvaranjem stila i načina života.
Seoske zajednice temelje se na obiteljima, koje se u novije doba povezuju u tržišne zadruge.
Poljodjelsku politiku treba usmjeriti tako da većinu truda, vremena i novaca odredimo prema cilju, kako bismo u Hrvatskoj održali barem polovicu OPG-a na životu.
Drugo pitanje je kojem tipu OPG-a valja dati prednost. Valja doći do rješenja, da ih treba vezati prema onim gospodarskim granama na koje se naslanjaju.
Primjerice, u sredozemnom poljodjelstvu Hrvatska mora težiti na već osmišljenom mješovitom tipu obiteljskog gospodarstva, poljodjelsko ribarske proizvodnje i turističkih usluga.
Mogućnosti su višestruke. Maslinovo ulje, vino, riba, sredozemno stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo se trebaju oslanjati na sredozemnu kuhinju. Sredozemna kuhinja, kao ugostiteljstvo s domaćim namirnicama ekološke proizvodnje s visokom sljedivošću svojih proizvoda.
Domaća jela povećavaju privlačnost i konkurentnost turističkih usluga, jačaju dosljednost i vjerodostojnost ponude, prema izraženoj potražnji turističkog ugostiteljskog tržišta.
Vaš Bage