Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mali obalni ribolov pod udarom mjera EU

28.01.2014. 23:00
Mali obalni ribolov pod udarom mjera EU


Dobili smo obećanje da će ministar poljoprivrede do kraja ovoga tjedna donijeti Pravilnik vezan uz čl.35. stav 1 Zakona o morskom ribarstvu, doznali smo i da je Hrvatska od Europske komisije dobila 3.500 dozvola za mali otočni ribolov, a svima koji imaju dozvole i koji su pogođeni najnovijom odredbom te se posljednjih dana pitaju hoće li moći u ribe, savjetujem da do kraja veljače predaju zahtjev za novu dozvolu. Naime, stara dozvola vrijedit će im dok ne dobiju rješenje za novu, kazao nam je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, koji se jučer u Ministarstvu poljoprivrede sastao s Boženom Vidović iz Uprave za ribarstvo i Markom Dražetićem, savjetnikom ministra Tihomira Jakovine.
Prema Barićevim riječima, ima mnogo nepoznanica o kojima se trebalo razmišljati i razgovarati još u fazi pregovaranja oko ulaska u Europsku uniju.
-Nas zanima zašto u pregovaračkom timu nije bio nitko iz ceha malih ribara. Uvjeti pod kojima se sada izdaju odobrenja za mali ribolov za 2014.godinu nisu trenutačno ničim propisani. Greška je i što se u pregovorima o Poglavlju 13 tradicionalno otočno ribarstvo, točnije preživljavanje, nije stavilo pod Ministarstvo kulture kao tradicija ribarstva na otocima. Tako se moglo zaštiti malo ribarstvo na otocima kao što su napravile neke zemlje članice EU- Grčka, Malta, Portugal. Danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji koja ugrožava egzistenciju puno ljudi u priobalju, a osobito otočanima, napomenuo je Barić i još jednom ponovio kako ničim nije propisano da potvrde iz 2013. vrijede samo do 28. veljače 2014. čime su svi koji sada obavljaju mali ribolov prema naputku Uprave za ribarstva izloženi potencijalnoj prijavi za nepropisno obavljanje ribolova.
Ničim nisu propisani ni uvjeti da potvrdu za 2014. nakon 1. ožujka mogu dobiti samo osobe s navršenih 60 godina s prebivalištem na otoku i sa 50 posto proračunske osnovice po glavi kućanstva. Ti uvjeti se spominju samo u dijelu zakona gdje se govori o „malom obalnom ribolovu” kao novoj kategoriji koja bi trebala djelomično zamijeniti mali ribolov s razlikom da se pet kilograma ribe može prodati. Nije jasno na koji način bi osoba samo s imenom i prezimenom mogla izdati račun, kao što je, primjerice, riješeno u poljoprivredi s OPG-om, rezolutan je Barić te dodaje da će u ožujku Otočni sabor organizirati skup na koji će pozvati predstavnike Ministarstva poljoprivrede i otočane te predstavnike malih ribara.


 POVEĆANJE IMOVINSKOG PRAGA ZA OBALNI RIBOLOV?


Otočni sabor traži da se, sukladno vežećem zakonu i pravilnicima, potvrde za 2014 godinu izdaju svim nositeljima Odobrenja za mali ribolov te da se u uvjetima dobivanje malog obalnog ribolova poveća imovinski prag od 50 posto proračunske osnovice po glavi kućanstva.
-Na jučerašnjem sastanku izričito smo tražili da se u tijeku kalendarske godine otočane upozna s promjenama koje će nastupiti 1. siječnja 2015. godine. Usmjeravanje ribolova u profesionalnu i sportsko-rekreacijsku sferu predviđa višestruko značenje ribolova za domaće stanovništvo te predstavlja nevjerojatan udarac na identitet, ali i egzistenciju otočnog stanovništva. Očekujemo da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti kvalitetno zakonsko rješenje koje će istodobno uvažiti društvene i gospodarske potrebe stanovništva kao i opravdana nastojanja za zaštitu jadranskoga morskog ekosustava, rekao je Barić.