Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ni trojica gradonačelnika nisu uspjela iznaći rješenje za Relju

28.01.2014. 23:00
Ni trojica gradonačelnika nisu uspjela iznaći rješenje za Relju


Za realizaciju rješenja problema sa zemljištem na Relji Grad bi trebao osigurati znatna sredstva kako bi otkupio ranije prodano zemljište, pa se postavlja pitanje je li kočnica za realizaciju projekta novac ili “vruć krumpir” koji nitko svojim potpisom neće preuzeti


Iako su obećanja već odavno dana, a plan za rješenje problema sa zemljištem pokraj MORH-ove zgrade na Relji sačinjen, realizacije još nema. Zašto je tome tako, samo se može nagađati. Iz Grada Zadra stiže odgovor kako su nadomak rješenju, no stanari u Ulici Petra Svačića 3 do 11, mahom branitelji te roditelji i udovice poginulih branitelja u Domovinskom ratu, skeptični su.
Kako je razvidno iz skice kojoj smo u posjedu, rješenje podrazumijeva da se stanarima osigura 50 parkirnih mjesta, a dvorište bi sa privatnim susjednim terenom povezivala šest metara široka prometnica. No za realizaciju projekta Grad bi trebao osigurati znatna sredstva za otkup ranije prodanog zemljišta Ninčeviću, pa se postavlja pitanje je li kočnica novac ili “vruć krompir” koji nitko svojim potpisom neće preuzeti.
Šest godina status quo
Teren je, podsjetimo, Grad Zadar još prije šest godina prodao tvrtci u vlasništvu građevinskog poduzetnika Mladena Ninčevića za potrebe gradnje hotela iz grupacije Hilton. Kad je građevinar krenuo ograđivati ono što je od Grada kupio, pokazalo se da nešto ozbiljno nije u redu. Grad je, naime, Ninčeviću prodao i dvorište koje su stanari te zgrade koristili otkako je zgrada sagrađena, a osim za parkiranje vozila, taj je prostor korišten i kao igralište za djecu. Svoj životni prostor stanari su zaštitili izišavši pred građevinske strojeve, pa je cijeli projekt zastao, a otvoreni su sudski procesi pred Općinskom sudom u Zadru. U jednome stanari tuže građevinara za ometanje posjeda, a u drugome, zbog ometanja ulaska u posjed, on nekoliko njih koje je označio kao vođe pobune. Jednako kao i u Gradu, sve je zastalo i na sudu. Rješenja punih pet godina nema, a već mjesecima se ne zakazuju ročišta.
Zanimljivo je spomenuti kako su stanari za prodaju dvorišta saznali tek nakon što je sve već bilo zgotovljeno i ugovori potpisani. Kako razumno rješenje s predstavnicima Grada i Ninčevićem nisu našli, iskoristili su svoje zakonsko pravo na samopomoć, a potom angažirali odvjetnika Dana Marinovića.
“Zapelo” i na sudu
Pred sutkinjom Općinskog suda u Zadru, Katarinom Dragičević ubrzo je bila donesena presuda u korist tuženog poduzetnika, no u žalbenom postupku presudu je drugostupanjski sud ukinuo, zaključivši da su stanari kao tužitelji u pravu kada tvrde da je Ninčevićeva tvrtka Centar projekt ometala njihov posjed.
Zemljišna parcela na koju se tada uredno uknjižilo Ninčevićevo poduzeće, dodatno ga hipotekarno opteretivši kod slovenske banke Volksbank d.d. za 2,8 milijuna eura, pretvorilo se u naplatno parkiralište, a prilazni put stanari su zagradili lancem. Učinili su to jer je izmjenama i dopunama prostornog plana iz 2010. godine Ninčević bez ikakva natječaja od Grada dobio tu česticu. Pojašnjeno je kako je riječ o pogrešci, odnosno da je čestica koja je stanarima bila jedini pristupni put do zgrade, nesmotreno pripojena Ninčevićevom zemljištu. Iako je to tako rečeno, do danas ništa nije izmijenjeno. Zgrada s 50 stanova ostala je praktično samo na temeljima, odnosno svega 1,7 metara površine ostavljeno im je s prednje strane, što je nedostatno za kvalitetan manevar u invalidskim kolicima, a o eventualnom pristupu hitnih službi suvišno je i govoriti. Tijekom mirnog prosvjeda stanari su za nastalu situaciju prozvali Gradsku upravu na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Živkom Kolegom. Tvrdili su kako su ih tom prodajom izigrali i bacili u ralje kapitala. Situacija na relaciji gradonačelnik Kolega – stanari ozbiljno se bila zaoštrila, no uskoro je u gradonačelničkoj fotelji Kolegu zamijenio Zvonimir Vrančić.
Kalmeta obećao brzo rješenje
Pregovori oko rješenja problema nastavljeni su s njim i pročelnicom Jagodom Surać, ali se situacija nije izmijenila. Stanari su dobili pismenu podršku u kojoj je stajalo da će se njihov “problem riješiti kroz UPU tog dijela grada”, uz napomenu da je “u Ugovoru o kupoprodaji predmetnih nekretnina utvrđena i situacija rješavanja parkirališnih mjesta za njihove potrebe”. Uslijedilo je, međutim, prihvaćanje izmjena u prostornom planu prema kojemu se Ninčeviću na zemljištu uz hotel dopušta i takozvana gradnja za selektivno stanovanje. Potom je Vrančiću istekao mandat, a zamijenio ga je Božidar Kalmeta. On se u listopadu prošle godine sastao sa stanarima. Načelno su se, naime, svi složili s rješenjem koje je izišlo iz gradskog ureda za gradnju i prostorno uređenje ali nikako da dođe do realizacije. Od zagrađivanja stanare štiti jedino sudski proces koji je u tijeku, a kako doznajemo, iako im je gradonačelnik Kalmeta obećao ubrzano rješenje, oni više s njim ne mogu niti stupiti u kontakt.


 I STANARI I GRAĐEVINAR ZA KOMPROMIS




Punih pet godina pedesetak obitelji nastanjenih u MORH-ovoj zgradi nasuprot Trgovačkog centra na Relji strpljivo čeka rješenje pitanja vlasništva na zemljišnoj čestici uz samu zgradu. Iako su stanari u početku tražili da im se u cijelosti vrati teren koji su koristili kao životni prostor, sada su spremni i na kompromis. Pristaju, naime, da pokraj zgrade prođe šest metara široka dvotračna cesta samo da se ta priča više zaokruži. A isto zasigurno čeka i poduzetnik Mladen Ninčević, kojeg ova priča košta poprilično novca.