Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pad ukupnog broja kaznenih djela

28.01.2014. 23:00
Pad ukupnog broja kaznenih djela


Stanje sigurnosti na području PU zadarske je povoljno – ocijenio je Neven Paškalin, načelnik Policijske uprave zadarske na konferenciji za novinare organiziranoj jučer kako bi se javnosti predočili rezultati stanja sigurnosti, ali i pilot projekt preustroja pet policijskih postaja.
– Bilježimo pad ukupnog broja kaznenih djela, smanjenje broja poginulih i ozlijeđenih u prometu, ali i narušavanja javnog reda i mira. Na području naše Policijske uprave broj razbojništava znatno je manji nego prethodnih godina, turistička sezona je prošla uspješno, a unatoč većem broju javnih okupljanja, nismo zabilježili veća narušavanja javnog reda i mira, naleta plovila na kupače ili strane turiste. Iako nas u javnosti prozivaju da ne obraćamo pozornost na blizinu noćnih klubova, činjenica je da su naše pojačane aktivnosti vikendima upravo usmjerene prema mladeži i sprječavanju konzumiranja alkohola među mladima, pojasnio je Paškalin najavljujući kako će sljedeće godine glavni pravci djelovanja zadarske PU biti usmjereni na borbu protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta, kriminaliteta droga, imovinskih delikata, a posebno razbojništava te suzbijanja nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja. Paškalin je istaknuo i kako će policija posebnu pažnju obratiti na promet i zaštitu djece i pješaka, a spomenuo je i preventivne projekte kojima predstavljaju policiju kao servis građana.
Statističke podatke o stanju sigurnosti iznijeli su Zrinko Perica, voditelj Službe kriminalističke policije i Ante Kulaš, voditelj Službe policije u PU zadarskoj.
– U prošloj godini zabilježeno je ukupno 3.095 kaznenih djela, što je za gotovo deset posto manje nego protekle godine. Od tog ukupnog broja razriješeno je 54,1 posto slučajeva. Evidentirano je 80 kaznenih dijela protiv života i tijela, od čega je razriješeno 74 dijela, dok je nerazrješeno ostalo nekoliko teških tjelesnih ozljeda, ali i slučaj koji je završio smrtnim ishodom na plaži Katarelac – ispričali su, među ostalim Kulaš i Perica napominjući kako je tijekom prošle godine bilo manje i prekršaja iz javnog reda i mira, kao i prometnih nesreća.