Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turisti će se po Zadru voziti električnim autobusima, autima, skuterima…

28.01.2017. 23:00
Turisti će se po Zadru voziti električnim autobusima, autima, skuterima…


Kroz 30 mjeseci, koliko se predviđa da će projekt trajati, planira se postavljanje i promocija električnih vozila (e-bicikli, e-skuteri, e-autobusi, e-auti) namijenjenih turističkoj uporabi diljem Zadarske županije
Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova, u partnerstvu sa osam mediteranskih zemalja, uhvatit će se u koštac s gorućim problemom Zadra u turističkoj sezoni – prometnim gužvama.
Anketom provedenom za potrebe Strategije turističkog razvoja Zadra do 2020. godine utvrđeno je da su upravo prometne gužve ono što nam turisti, ali i domaći stanovnici, zamjeraju tijekom turističke sezone. Zadrani su u anketi kao glavne probleme naveli upravo nedovoljan broj parkirnih mjesta, ali i biciklističkih staza u gradu.
– Svi smo svjedoci brojnih kolona i čepova koji zadese naš grad u srpnju i kolovozu. Osim što nam onemogućuju opušteno kretanje gradom, stvaraju i veliku količinu štetnih ispušnih plinova i pritom posebno mislim na CO2 – istaknula je ravnateljica Zadre nove Sanja Peričić.
Promocija e-vozila
No, da ne bi sve ostalo na pukom uočavanju problema, iz Agencije za razvoj Zadarske županije Zadre nove poručuju kako upravo odobrenim projektom Mobilitas kreću u rješavanje ovog gorućeg problema.
Projekt MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS odobren je za financiranje u sklopu poziva Interreg MED 2014. – 2020. u rujnu 2016. godine s ukupnom vrijednošću od gotovo 2,5 milijuna eura od čega je 221.875,00 eura namijenjeno Zadri novoj.
Kroz 30 mjeseci, koliko se predviđa da će projekt trajati, planira se postavljanje i promocija električnih vozila (e-bicikli, e-skuteri, e-autobusi, e-auti) namijenjenih turističkoj uporabi diljem Zadarske županije te pripadajućih stanica za punjenje u cilju redukcije potrošnje CO2 tijekom turističke sezone.
Posebna pozornost obratit će se poticanju ekonomije dijeljenja (bicikli, auti, transportne usluge po potrebi) u svrhu smanjenja vozila na prometnicama, posljedično i prometnih gužvi.
Aplikacija stanja na cestama
U planu je i izrada aplikacija koja bi objedinila praćenje stanja na prometnicama u stvarnom vremenu, pružila informacije o dostupnim samoodrživim oblicima transporta (javni prijevoz, bicikli, pješačke zone, najam električnih vozila i sl.), i povezala lokalnu samoupravu s turističkim dionicima na području Zadarske županije, u svrhu pružanja ključnih informacija o smještajnim kapacitetima i turističkim aktualnostima gostima, ali i lokalnom stanovništvu.
Osim toga izradit će se i dokumenti koji bi trebali osigurati adekvatnu implementaciju održive turističke mobilnosti za budućnost.
– Ukoliko se ovakva rješenja pokažu djelotvorna, planiramo nastaviti raditi na tom tragu i dalje razvijati ideju kako se u budućnosti više ne bi morali brinuti oko problema prometa na Poluotoku, nego bi se usmjerili na dodatno obogaćivanje turističke ponude – zaključuje Peričić.