Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski HSLS želi da se “pravo na vodu” zaštiti Ustavom

28.01.2017. 23:00
Zadarski HSLS želi da se “pravo na vodu” zaštiti Ustavom


U HSLS-u se ne slažu s idejom privatizacije vodnih resursa, a na ovaj način vide najefikasniju zaštitu voda
Zadarski HSLS pridružio se i podržao je incijativu “Pravo na vodu je ljudsko pravo”. Jučer su iz zadarskog ogranka te stranke poslali priopćenje za medije u kojem ističu kako se ne slažu s idejom privatizacije naših vodnih resursa te žele osigurati pravnu zaštitu voda u Hrvatskoj.
– Najbolju i najefikasniju zaštitu našeg vodnog bogatstva vidimo u tome da se Ustav RH dopuni novom ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba, ističu uz napomenu kako je na ovu temu HSLS-ov odbor za Okoliš održao okrugli stol u Novinarskom domu u Zagrebu krajem ovog tjedna, a kojem je bila nazočna i predsjednica ogranka HSLS Zadar Marina Marić.
Iako su u Hrvatskoj vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro iz HSLS-a ističu kako je promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti, nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena raznim pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrijednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava.
– U svijetu su zabilježena mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, smatramo kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti. S obzirom da će potreba za vodom sve više rasti zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, uslijed klimatskih promjena i sl., potrebna je veća kontrola obnovljivih zaliha vode kojima je Hrvatska iznadprosječno bogata, istaknuli su iz zadarskog HSLS-a naglašavajući kako je hrvatsko društvo danas dovoljno zrelo za novi civilizacijski iskorak i da su postojeće političke elite dovoljno odgovorne i državnički zrele da prepoznaju dugoročnu važnost proglašenja prava na vodu, ljudskim pravom, kao prioritetni nacionalni interes.
HSLS ističe kako ova inicijativa ne podrazumijeva da je država dužna osigurati vodu besplatno. Njome se želi onemogućiti bilo kakva diskriminacija u pristupu vodi te osigurati njena ekonomska dostupnost.
Prijedlog je da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje. Također, smatraju kako na predloženi način, izmjena Ustava neće zahtijevati veće zadiranje u ostalu legislativu.
– HSLS Zadarske Županije i Gradski Odbor HSLS Zadar, dali su podršku ovoj inicijativi, te će se ubuduće aktivno zalagati za provedbu inicijative ‘pravo na vodu’ u svom daljnjem radu i obraćanju javnosti, poručili su.