Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bez olakšica “lakši” i red na šalterima

28.02.2012. 23:00
Bez olakšica “lakši” i red na šalterima


Mislim da će općenito biti manje prijava za povrat poreza jer su ukinute olakšice za zdravstveno osiguranje i usluge, stambene potrebe, premije osiguranja… Ja sam umirovljenik, a podnio sam prijavu zbog dohotka od 1.000 kuna mjesečno koje dobivam kao gradski vijećnik, rekao je Duško Vuković


Danas je zadnji dan za predaju prijave za povrat poreza, no ovih dana na šalterima zadarskog područnog ureda Porezne uprave ne vlada posebna gužva.
I očekivalo se da će ove godine biti manje poreznih prijava nego prošlih godina zbog novog Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. srpnja 2010. i ukinuo niz poreznih olakšica. Lani su se za povrat još uvijek prijavljivale te olakšice za prvih šest mjeseci prethodne godine tako da se ukidanje olakšica na broju prijava zapravo osjeti tek ove godine.
A na kućnim budžetima se osjeća već duže.
“Harač, samo harač”, rekla je ispred ureda Porezne uprave jedna gospođa, ipak neraspoložena za ozbiljniji razgovor.
Raspoložen za razgovor je bio Duško Vuković, predsjednik Gradskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika, koji je upravo bio predao prijavu.
– Mislim da će općenito biti manje prijava za povrat poreza jer su ukinute olakšice za zdravstveno osiguranje i usluge, stambene potrebe, premije osiguranja… Ja sam umirovljenik, a podnio sam prijavu zbog dohotka od 1.000 kuna mjesečno koje dobivam kao gradski vijećnik. Kako mi mirovina ne prelazi određeni limit, imam pravo na povrat i dobit ću nekoliko stotina kuna. To mi je točno da pokrijem godišnji porez na automobil, rekao je Vuković koji je sam ispunio poreznu prijavu.
Suprotno uobičajenim dugotrajnim procedurama hrvatske birokracije, Vuković je vrlo brzo prikupio sve papire i kratko čekao na šalterima.
Ivana Franceschi je došla prijaviti porez za svog supruga pomorca.
– Oni koji rade na brodu u inozemstvu moraju prijaviti porez jer u slučaju da su na brodu manje od šest mjeseci u godini, onda oni moraju platiti porez. Za sebe, nažalost, više ne prijavljujem. Bilo je prije i za podstanarstvo, zdravstvene usluge, osiguranje… Skupilo bi se oko 2.000 kuna, a to je lijepa svota pa mi je itekako žao što je više nema, govori Ivana koja ne može naći posao pa za sebe kaže da je po zanimanju očajna kućanica.
Ivan Bačinić-Bačko, novinar i svirač, kaže da je prijavio dohodak od samostalnog, to jest umjetničkog rada.
– Bit će to nešto sitno, više papira, nego novaca. Ali bolje prijaviti. Nikad nisi siguran da ti neće za deset godina reći da si još i dužan nešto, rekao je Bačinić.
Godišnju poreznu prijavu za 2011. obvezno podnose osobe koje su primale plaću ili mirovinu kod dva poslodavca, zatim porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, osobe koje su ostvarile dohodak koji je ostvaren i isplaćen izravno iz inozemstva i to samo u slučaju ako porez nije plaćen po propisima RH. Nadalje, osobe koje su ostvarile autorske honorare ili imale ugovor o djelu (ako isplatitelj koji je obvezan nije obračunao porez na dohodak) te članovi posade broda u međunarodnim vodama.