Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Francuzi imaju najbolje kontinentalne ptičare

28.02.2012. 23:00
Francuzi imaju najbolje kontinentalne ptičare


S osvojenih 29 bodova zlatnu medalju uvjerljivo je izborila reprezentacija Francuske psima pasmina breed, kurtzhaar, braque francois


Tijekom ponedjeljka na lovnim terenima dviju lovačkih udruga zadarske “Diane” i ninske “Jarebice” održan je Europski kup za pse kontinentalne ptičare, na kojemu je uz Hrvatsku nastupilo još 12 europskih reprezentacija. Natjecanje su zajednički organizirali Hrvatski kinološki savez iz Zagreba i zadarsko Kinološko društvo “Dalmatinski pas”, po odobrenju i pod pokroviteljstvom Međunarodne kinološke federacije (FCI-a). Po prohladnom, ali sunčanom vremenu natjecalo se preko 120 sudionika te dvjestotinjak pasa pasmine kontinentalni ptičar.
Cjelodnevnu manifestaciju na terenu su pratili novoizabrani predsjednik komisije FCI-a Nizozemac Peter Bahlke, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza dr. vet. Damir Skok, predsjednik zadarskog KD “Dalmatinski pas” Branko Šare i njihovi stručni suradnici.
Francuska, Španjolska, Švedska
S osvojenih 29 bodova zlatnu medalju uvjerljivo je izborila reprezentacija Francuske psima pasmina breed, kurtzhaar, braque francois. epagnuel breton i three different breeds. Drugo mjesto i srebrna medalja pripalo je s osvojenih 20 bodova reprezentaciji Španjolske, dok je treće mjesto i brončanu medalju sa 13 bodova osvojila reprezentacija Švedske.
U pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je sa 12 bodova španjolski vodič Luis Foentes s psom pasmine breed pod imenom Cylone de Lardour. Drugo mjesto sa 11 bodova pripalo je francuskoj natjecateljici Cristelle Battaille sa psom kurtzahaarom pod imenom Diam du Pied du Mont, dok je treće mjesto osvojio također francuski vodič Jean Francois Maiques sa psom Briska de la Balingue. Odličja su na priređenoj svečanosti pobjednicima uručena navečer u hotelu Funimation.
Zatvarajući Europski kup za kontinentalne ptičare predsjednik komisije FCI-a Peter Bahlke zahvalio je domaćinima i sudionicima na ovoj priredbi, istaknuvši kako se Zadar pokazao kao veliki domaćin i organizator. Pozvao je sva ovdašnja lovačka društva i kinologe da čuvaju svoja lovišta i divljač u njima.
Kratkodlaki njemački ptičari
Dok su kontinentalni psi i njihovi vodiči otputovali svojim kućama, u Zadar su stigli psi pasmine kratkodlakih njemačkih ptičara. Oni su već jučer na lovnim terenima uokolo Nina, Zemunika i Zadra, u pratnji vodiča i dresera, među kojima je i aktualni svjetski prvak Hari Herak, krenuli s odmjeravanjem snaga, a to će nastaviti i danas u okviru Svjetskog prvenstva kratkodlakih njemačkih ptičara.
Sutra je na rasporedu treći Međunarodni ogled pasa ptičara. Na terene će izići psi pasmine epaniel breton, čime će biti spušten zastor ova zanimljiva i izuzetno dobro posjećena kinološka događanja.