Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad Zadar nominirao projekte u odvodnji i vodoopskrbi

28.02.2012. 23:00
Grad Zadar nominirao projekte u odvodnji i vodoopskrbi


Novi hrvatski „New Deal” kojeg promovira Vlada RH temelji se na novom investicijskom ciklusu. Naglasak je na povećanim ulaganjima javnih poduzeća i pojedinih ministarstava i uključivanju privatnog sektora u investicijske planove države. Na sve se nadovezuju očekivanja od fondova Europske unije, kao i od povoljnih zajmova međunarodnih institucija. Rezultat bi na kraju godine trebao iznositi 300 milijuna eura Svjetske banke, 400 milijuna eura Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 300 milijuna eura Europske investicijske banke (EIB). Vlada RH predviđa investicije u ovoj godini na razini 1,23 milijarde eura. Ako se stvari budu odvijale kako Vlada očekuje, njih je moguće povećati za 600 milijuna, na 1,8 milijardi eura.
U tom ozračju, Grad Zadar je pripremio niz manjih projekata koji prema preporuci Vlade RH, ne traže dugotrajnu pripremu i koje je moguće relativno brzo realizirati.
– U odvodnji, nominirani su projekti crpne stanice Park, Centar 1 i Centar 2, Maestral, Ravnice, Arbanasi 1 i Zgon s pripadajućom sekundarnom kanalizacijskom mrežom. Vrijednost svih projekata iznosi oko 70 milijuna kuna. Također su nominirani projekti u vodoopskrbi. Riječ je o rekonstrukciji crpilišta Dolac u Muškovcima i podmorskom cjevovodu zapadnog pravca prema otoku Viru. Hrvatskoj vladi predstavit će se i rekonstrukcije magistralnog cjevovoda od Zadra do Petrčana te visokih zona grada Zadra, rekao je zamjenik gradonačelnika Zadra Darko Kasap. Kasap je dodao da je u planu i izgradnja nadzorno-upravljačkog sustava zadarskog Vodovoda. Ukupna vrijednost projekata u vodoopskrbi iznosi oko 80 milijuna kuna.
Prednost je, kaže zadarski dogradonačelnik, što svi projekti imaju građevinske dozvole i ostalu potrebnu dokumentaciju, što povećava i dodatni optimizam da će Vlada prihvatiti sve nominacije i da će dobar dio projekata početi s realizacijom već ove godine. U Gradu Zadru dodatni optimizam podgrijava nedavna odluka Hrvatskih voda o smanjenju naknada za pročišćavanje otpadnih voda. Ta se odluka vodila prvenstveno dosezima Grada Zadra u rješavanju pitanja otpadnih voda, što u konačnici znači da će građani Zadra plaćati nešto jeftiniju vodu.