Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najviše prvašića u Vrsima

Autor: Branko Božić

28.03.2010. 22:00
Najviše prvašića u Vrsima

Foto: Branko BOŽIĆ



Broj novoupisanih prvašića u našoj školi ove je godine nešto manji. Tradicionalno najviše novoupisanih imamo u područnoj školi u Vrsima, u kojoj za razliku od Zatona i Ninskih Stanova gdje se nastava održava samo za niže razrede osnovne škole, nastavu pohađaju učenici od prvog do osmog razreda, kaže Tonći Vuković, ravnatelj ninske osnovne škole


U osnovnim školama na području grada Nina te susjednih općina Privlaka, Vrsi i Ražanac ovih je dana priveden kraju predupis učenika koji će u mjesecu rujnu ove godine prvi put sjesti u školske klupe.
Prema podacima koje smo dobili u ninskoj Osnovnoj školi “Petar Zoranić”, u samom Ninu je ove godine upisano 7 učenika, dok su u područnim školama u Zatonu upisana 2, Ninskim Stanovima 6, u Vrsima 16, dok iz Grba neće krenuti niti jedan prvašić. Što se pak tiče škola u Žeravi i Poljica Brigu, kao što je poznato, tamošnji učenici nastavu pohađaju u okviru zadarske Osnovne škole “Bartul Kašić”.
– Gledano nekoliko godina unatrag broj novoupisanih prvašića u našoj školi ove je godine nešto manji. Tradicionalno najviše novoupisanih imamo u područnoj školi u Vrsima, u kojoj za razliku od Zatona i Ninskih Stanova gdje se nastava održava samo za niže razrede osnovne škole, nastavu pohađaju učenici od prvog do osmog razreda. Po podacima kojima raspolažemo u gradu Ninu dogodine ćemo imati veći broj učenika. Po pravilu u desetak godina dogodi nam se jedna godina koja bude zaista kritična, kazao je ravnatelj Osnovne škole “Petar Zoranić” u Ninu prof. Tonći Vuković.
Što se Ražanca tiče u tamošnju Osnovnu školu “Juraj Baraković” i njezinih pet područnih škola ove je godine upisano ukupno 22 prvašića. Najviše učenika po običaju, njih 10, upisano je u Radovinu. U Ražancu je upisano troje, u Rtini četvero, Ljupču troje, dok je u Jovićima i Krnezi upisan po jedan učenik.
 – Iz godine u godinu, nažalost, bilježimo sve manje učenika u našoj školi. Prije trideset godina imali smo u školskim klupama 960 učenika, a sada ih imamo samo 230. Smatramo da unatoč tome što je trenutačno Ražanac sa svojim općinskim mjestima poželjna sredina za život i stvaranje novih vrijednosti, mali broj mlade populacije se odlučuje na brak i zasnivanje obitelji. Strah nas je da će nas pokositi tkz. “bijela kuga” i nad time se svi itekako trebamo zamisliti, kaže Frane Lukić, ravnatelj Osnovne škole “Juraj Baraković” u Ražancu.
U matičnu Osnovnu školu Privlaka upisano je 16, a u njezinu područnu školu na otoku Viru 15 učenika. Ravnatelj OŠ Privlaka Šime Vukić kazuje nam da u Privlaci zadnje dvije-tri godine broj prvašića lagano opada.
– No, to nas ne zabrinjava jer će se po podacima kojima raspolažemo, a oni se prvenstveno temelje na djeci polaznicima Dječjeg vrtića “Sabunić”, u idućim godinama osjetno povećati. Za razliku od Privlake na otoku Viru iz godine u godinu se povećava broj učenika, što je znak da je tamo i veći broj mladih obitelji. To nas zaista veseli budući da je na većini naših otoka situacija upravo obrnuta u odnosu na otok Vir, kaže ravnatelj Šime Vukić.