Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Podigli križ visok šest metara

Autor: Branko Božić

28.03.2010. 22:00
Podigli križ visok šest metara


U skladu s kršćanskom tradicijom svojih predaka u dvorištu svoje obiteljske kuće u središtu Nina, Pere Ćurko i njegova supruga Marica te sin im Šime, u predvečerje blagdana Cvjetnice podignuli su šest metara visok križ. Križ sa svim svojim osobitostima simbolizira spomen na slavni ulazak Isusa Krista u Jeruzalem te zadnje događaje Isusova života od posljednje večere sa svojim učenicima, njegovih uputa, događaja u Maslinskom vrtu, Petrova zatajenja, suđenja, bičevanja, nošenja križa te muke i smrti na čuvenom brdu Kalvariji.
Nema onoga tko u gradu Ninu nije čuo za svojevrsno remek djelo obitelji Ćurko. Brojni su oni koji su ga došli vidjeti, dodirnuti ga i ispred njega se pomoliti. Budući da se dvorište Ćurkovih s križem nalazi u strogom centru Nina, pored glavne ulice, križ je kao svojevrsna atrakcija postao interesom zanimanja također i brojnih domaćih i stranih turista, koji ovih uskrsnih blagdanskih dana u velikom broju pohode grad Nin i njegove vrijedne kulturno-povijesne znamenitosti.
– Na ovaj čin odlučili smo se jednostavno zato što smo u ove dane Velikog tjedna i blagdana Uskrsa osjetili potrebu da na neki način iskažemo svu našu ljubav prema Isusu Kristu i osjećaj prema njegovom trpljenju i muci koju je podnio upravo na križu. Također smo ga posvetili svim zatočenim hrvatskim generalima, koji i ovogodišnji blagdan Uskrs na našu žalost trpe u raznim kazamatama, onako kako je trpio Isus Krist. Vjerujemo da će sva njegova simbolika doći do izražaja za vrijeme tradicionalne procesije koja će se održati u večernjim satima na Veliki petak. U radovima i pripremanju koji su prethodili podizanju križa pomogli su nam naši prijatelji, rođaci i susjedi na čemu im se ovom prigodom najtoplije zahvaljujemo. Ovo oličenje naše vjere i predanosti ninskim i hrvatskim korijenima stajat će ponosno ovdje do Uskrsnog ponedjeljka, rekli su nam zadovoljno članovi ninske obitelji Ćurko.