Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Andriji Lučiću nagrada za fotografiju požara u Lesnini

28.03.2011. 22:00
Andriji Lučiću nagrada za fotografiju požara u Lesnini


Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju 2010. godine proglašena je fotografija “Dalekovod” autora Vlade Kosa, osječkog fotoreportera iz agencije Cropix. Na dodjeli nagrada 8. Hrvatske novinske fotografije u organizaciji Zbora reportera Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, održanoj u ponedjeljak u Novinarskom domu u Zagrebu, Kos je s fotografijom “Dalekovod” pobjedio i u kategoriji Svakodnevni život i to u konkurenciji zadarskih fotoreportera, Sebastiana Govorčina iz Zadarskog lista i Jure Miškovića iz agencije Cropix.
Uz njih dvojicu, među 17 finalista bio je i Zadranin Andrija Lučić koji se s dodjele u Zadar jedini vraća s nagradom i to za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini u kategoriji Događaji.
Projekt Hrvatska novinska fotografija ide osmu godinu zaredom, a Lučić je svoje fotografije poslao prvi put.
– S obzirom da sam prvi put slao fotografije na ovaj natječaj, stvarno nisam ništa očekivao. Bila mi je već velika čast što sam ušao u finale. A onda sam se počeo i malo nadati i stvarno mi je drago što sam osvojio nagradu. A i čast mi je biti ovdje s kolegama iz cijele Hrvatske, koji su uglavnom stariji i iskusniji od mene, rekao je Andrija nakon proglašenja.
Inače, moglo bi se reći da su zadarski fotoreporteri odlično prošli na ovogodišnjem natječaju, s obzirom da su njih trojica, od prijavljenih 93 fotoreportera, ušli u finale s 4 fotografije, od ukupno prijavljenih 1.525 fotografija. U kategoriji Svakodnevni život, poslije pobjedničke fotografije “Dalekovod”, na drugom mjestu je fotografija bungee jumpinga s Masleničkog mosta, autora Sebastiana Govorčina, a na trećem mjestu fotografija malog Ruanđanina u majici na Pink Floyd, autora Jure Miškovića. Mišković je s fotografijom drugog malog Ruanđanina koji sramežljivo prekriva lice osvojio i drugo mjesto u kategoriji Portret.
Na dodjeli je premijerno prikazano i 100 najboljih prošlogodišnjih novinskih fotografija koje idu u fotomonografiju, a kroz ovu godinu će Putujućom izložbom HNF-a obići Hrvatsku. Među njima su i fotografije još jednog Zadranina, Stipe Suraća.
Ocjenjivački sud koji su činili Darije Petković, docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te bivši urednik fotografije u Jutarnjem listu i Globusu, zatim Harald Menk, urednik fotografije u njemačkom magazinu “Stern” i Joe Klamer, fotoreporter francuske novinske agencije AFP-a, za pobjednike preostalih kategorija izabrali su: Darka Bandića iz Associated Pressa u kategoriji Reportaža, Borisa Ščitara iz Pixsella u kategoriji Kultura i umjetnost, Toma Dubravca iz Globusa u kategoriji Portret, Damira Senčara iz Hine u Sportu te Danijela Soldu iz Cropixa u kategoriji Priroda i okoliš.
Kako je rekao Igor Nobilo, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske, proglašenje najboljih fotografija je ujedno i prigoda da se slavi cijela struka.
– Novinska fotografija otkriva svijet kakav jest, a struka fotoreportera ima specifične interese i potrebe. Pomažimo kolegama, kako bi i oni pomogli nama, rekao je Nobilo.
Srećko Šestan je pozdravio u ime Ministarstva kulture.
– Tekstovi vaših kolega novinara ostaju zapisani, ali bez vašeg rada, ne bi mogli prikazivati našu stvarnost na najbolji mogući način. Budite i dalje solidarni, rekao je Šestan prije no što je proglasio fotografiju godine.
A ona prikazuje radnike firme “Dalekovod” u košarama dvadesetak metara iznad zemlje u Ernestinovu. Za nju je Kos prethodno već dobio nagradu “Pavao Cajzek”.
Nakon što je proglašen pobjednikom Hrvatske novinske forografije, Kos je rekao da to nikako nije očekivao te da mu je žao što na dodjeli nema predstavnika žirija da odluku i obrazloži.