Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bunar na kojem će biti i vrelo Zoranićevih stihova

28.03.2012. 22:00
Bunar na kojem će biti i vrelo Zoranićevih stihova


Prva faza bit će gotova do Uskrsa. Očekujemo da će svi planirani zahvati biti privedeni kraju do početka ovogodišnje turističke sezone. Uokolo bunarske krune bit će izgrađene klupe za odmor i postavljenja spomen-ploča s uklesanim stihovima pjesnika Petra Zoranića, kaže Zorić


Zajedničkim angažmanom Općine Privlaka i privlačke Turističke zajednice, otpočela je obnova jednog od najpoznatijih, među dvadesetak, privlačkih bunara. Riječ je o bunaru “Sokolar”, svojevrsnom spomeniku kulture sagrađenom davne 1536. godine.
“Sokolar” se nalazi u neposrednoj blizini crkvice sv. Vida iz 14. stoljeća, na lokalitetu Kupari, gdje se nekada nalazilo istoimeno naselje. Ovaj svojevrsni simbol mjesta Privlake u svome romanu “Planine”, prvi hrvatski roman, na poseban je način opjevao prvi ninsko-hrvatski pjesnik Petar Zoranić.
Dubina bunara je od 15 do 20 metara, a od dna do vrha krune obzidan je kamenom. Nikada do sada nije presahnuo. Uz njega su vezane brojne legende. Omiljen je od početka gradnje pa do naših dana među brojnim privlačkim generacijama. Vrijednim i radišnim privlačkim težacima, sa svojom uvijek hladnom i bistrom vodom, bio je izvor života.
Direktorica Ureda Turističke zajednice Općine Privlaka Iva Zorić rekla je da je za projekt obnove “Sokolara” TZ osigurala 25 tisuća kuna, a još toliko i Općina Privlaka. Svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju pripravila je dipl. arhitektica Josipa Peša. Radovi su povjereni građevinskoj tvrtki Peša gradnja d.o.o. iz Zatona.
– Prva faza bit će gotova do Uskrsa. Očekujemo da će svi planirani zahvati biti privedeni kraju do početka ovogodišnje turističke sezone. Uokolo bunarske krune bit će izgrađene klupe za odmor i postavljenja spomen-ploča s uklesanim stihovima pjesnika Petra Zoranića. Nastojat ćemo osvijetliti lokalitet da bi ga u večernjim i noćnim satima mogli pohoditi mještani, ali i brojni turisti. Na koncu čitav prostor oko Sokolara na primjeren ćemo način hortikulturno oplemeniti, kaže direktorica Zorić, dodajući da će ovaj projekt umnogome doprinijeti turističkoj promidžbi mjesta i općine Privlaka.