Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kaznena prijava županijskom vijećniku Dušanu Olujiću

28.03.2012. 22:00
Kaznena prijava županijskom vijećniku Dušanu Olujiću


Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Dušana Olujića, županijskog vijećnika DPS-a zbog pokušaja prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave. Riječ je o ispostavi “fantomskih računa” tvrtkama i ustanovama, među kojima i Zadarskoj Županiji


Zbog pokušaja prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv 57-godišnjaka iz okolice Zadra, a neslužbeno doznajemo da je riječ o DPS-ovom županijskom vijećniku Dušanu Olujiću. Iako je policija protiv Olujića zaprimila prijavu ranije, budući da većinu vremena boravi na području Republike Srbije, izmicao im je sve do prošlog četvrtka kada su ga inspektori Odjela za gospodarski kriminalitet sačekali ispred Doma Županije te po završetku Županijske skupštine, na kojoj je nazočio, priveli na obavijesni razgovor. Kriminalističkim istraživanjem potom je utvrđena sumnja da je on uz pomoć 10 godina mlađeg kolege, kojeg se tereti za pomaganje u izvršenju navedenog kaznenog djela, ispostavljao račune tvrtkama i ustanovama na zadarskom području za robu koju nisu naručili. O “fantomskim računima” Olujićeve tvrtke Telekom izdavaštvo, podsjetimo, izvještavali smo nakon aktualnog sata Županijske skupštine održane krajem prosinca prošle godine kada je na vidjelo izišlo da je ta tvrtka ispostavila račun i Županiji.
– Račun na iznos od 35 tisuća kuna ispostavila je zagrebačka tvrtka Telekom izdavaštvo d.o.o. za CD-ove s telefonskim imenicima. Kako ih nismo naručili, odbili smo taj iznos platiti, a slučaj ćemo odmah nakon blagdana prijaviti policiji i odvjetništvu. Ne bih želio špekulirati o tome tko je vlasnik tvrtke jer to na računu nije pisalo – rekao nam je tada župan Stipe Zrilić koji je utvrđivanje vlasništva, a ujedno i otkrivanje krivca, prepustio nadležnim institucijama.
Posao koji su dobili nije bio težak s obzirom da je u Sudskom registru trgovačkih društava u RH za Telekom izdavaštvo d.o.o. navedeno kako je jedini osnivač, a ujedno i direktor, Dušan Olujić. Tvrtka je s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovana 2006. godine i registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a osim spomenute tvrtke, Olujić ima tvrtku registriranu za obavljanje istih djelatnosti i u Srbiji gdje se, također, zbog pokušaja prijevare i prijevare, već u nekoliko navrata sukobljavao sa zakonom. Prema pisanju srpskog Blica tamošnje je tužiteljstvo protiv njega i Berislava Švonje, bivšeg kninskog policajca, podnijelo optužnicu jer su tvrtku Telenor “olakšali” za 600 tisuća eura. Osim toga, naveli su i kako je protiv obojice podneseno više kaznenih prijava na području Srbije, uz napomenu da su još i putem dvije tvrtke “operirali” i na područjima susjednih BiH, Crne Gore i Hrvatske.