Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zrilić odustao od tužbe, Šestana pred sudom podržali branitelji

28.03.2012. 22:00
Zrilić odustao od tužbe, Šestana pred sudom podržali branitelji


Ja se ispričati neću jer da sam se mislio ispričati onda to ne bih ni izjavio. Ni pod cijenu života, ni pod cijenu bilo kakvog suda jer smatram da kao građanin ove države imam pravo iskazati svoje mišljenje.
Vi, časni sude, mene možete proglasiti krivim i kazniti po Zakonu, ali ispričati se neću – rekao je među ostalim danas na Općinskom sudu u Zadru sucu Domagoju Kurobasi, autor poznate fotomontaže “zadarske posljednje večere” – Vlado Šestan.
Njega je, kao što je javnosti poznato zbog te fotomontaže koju smatra klevetničkom i uvredljivom tužio zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić.
U nastavku svog govora, Šestan je još naglasio kako mu je doista čudna i neobjašnjiva brzina kojom je sud zakazao prvu raspravu u ovom slučaju jer je privatna tužba podnesena 7., a već 14. ožujka ja zakazna prva glavna rasprava što njemu nije ostavilo dovoljno vremena da nađe odvjetnika jer ga nitko ne želi braniti, a i oni koji su to htjeli “mislili su preko njegovih leđa skupljati političke bodove” što on nikome neće dopustiti.
– Upravo zbog toga ako je moguće neka mi nektko u ovoj instituciji objasni zašto je tako brzo zakazana parnica zbog klevete, a ljudi čekaju godinama. Osim toga želim naglasiti da se u privatnoj tužbi ispred moga imena napiše – umirovljeni bojnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, a prije toga sam bio pripadnik MUP-a RH i pripadnik Prve satnije 4. udarne brigade. Ovo je situacija takva da bi bilo glupo da se ja sada ispričam i nemam se za što ispričavati – ponovio je Šestan na što se dogodio preokret jer se za riječ javio Zdenko Zrilić i rekao kako odustaje od tužbe.
– S obzirom da je bojnik Šestan rekao da mu je glupo da se sada ispričava i zbog njegove iskrenosti, ja odustajem od tužbe – rekao je kratko Zrilić nakon čega je sudac Kurobasa obustavio kazneni postupak protiv autora fotomontaže zbog klevete.
No, osjetio je potrebu te je pozivajući se na zakonske odredbe, objasnio Šestanu kako je rasprava zakazna u za to zakonom propisanom roku.
A, sve se podsjećamo, “zavrtilo” kada je Šestan svojevremeno javno istupio i priznao kako je on autor poznate fotomontaže slike “posljednje večere” u kojoj je Zdenko Zrilić prikazan kao središnja figura – Isus, a u ulozi 12 apostola našlo se još niz poznatih imena iz zadarskog javnog, političkog i gospodarskog života.
Fotomontaža je prošle zime osvanula na stranicama jednog lokalnog portala i o njoj se danima pričalo na zadarskoj Kalelargi.
 


 ŠESTANOVI SUBORCI U ZNAK POTPORE DOŠLI PRED SUD


Oko stotinjak suboraca Vlade Šestana i predstavnika desetak braniteljskih udruga okupilo se danas prije početka rasprave pred zgradom suda kako bi na taj način izrazili podrušku svom suborcu Vladi Šestanu. S obzirom da se rasprava odvijala u maloj prostoriji, odnosno uredu suca Domagoja Kurobase nisu mogli svi ući, pa su raspravu pratila dvojica Šestanovih prijatelja i suboraca. Sve se odigralo bez ikakvog incidenta.