Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pisanica koja “piše” toplu uskrsnu priču

Autor: Velimir Brkić

28.03.2013. 23:00
Pisanica koja “piše” toplu uskrsnu priču

Foto: Velimir BRKIĆ



Tradicionalni hrvatski, uskrsni običaj je bojenje, po domaću “farbanje” uskrsnih jaja, pisanica i međusobno darivanje tim jajima. Djeco, simbol Uskrsa ipak nisu samo pisanice i blagoslov hrane, nego i toplina i dobrota iznutra, u našim srcima, poručio je Stopfer


Obojeno jaje ili pisanica zauzima glavno mjesto u domovima tijekom Uskrsa kao simbol novoga života i Isusova uskrsnuća. Zahvaljujući biogradskom čelništvu jedna, zaista velika pisanica postavljena je ispred zgrade Gradske uprave, na radost građana, naročito djece koja su više nego oduševljena njezinom veličinom, ali i vedrim bojama.
– Na proljeće kokoši i ostala perad počinju nesti jaja koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malog pilića iz jajeta simbolizira izlazak Isusa Krista iz groba, uskrsnuće i život vječni, rekao je donačelnik Marijan Stopfer nazočnoj djeci Dječjeg vrtića Biograd prigodom otkrivanja velikog obojenog jaja, pisanice.
Veliko uskrsno jaje, koje širi radost Uskrsa, krasit će Biograd tijekom uskrsnih blagdana.
– Tradicionalni hrvatski, uskrsni običaj je bojenje, po domaću “farbanje” uskrsnih jaja, pisanica i međusobno darivanje tim jajima. Djeco, simbol Uskrsa nisu samo pisanice i blagoslov hrane, nego i toplina i dobrota iznutra, u našim srcima, poručio je Stopfer.
Dodao je kako jaje isto tako može poslužiti za dječju igru, poput tucanja ili kotrljanja.
– Uskrs je savršeno vrijeme da se mi roditelji kvalitetno posvetitimo svojoj djeci i obitelji, poručio je Stopfer.
Grad Biograd na Moru je pokrenuo projekt izrade velikog uskrsnog jaja oslikanog u maniri naive.
– Slikari Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Joković udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije Dalmacije i Mediterana s motivima Jadranskog mora i priobalja, rekao je biogradski dogradonačelnik Stopfer.
Ovim projektom Biograd se svrstao u društvo Madrida, Budimpešte, Bratislave, Klagenfurta, Zagreba, Varaždina i drugih gradova.