Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gierga i Skansi prenosili znanje i iskustvo

28.03.2016. 22:00
Gierga i  Skansi  prenosili  znanje i  iskustvo


Drago mi je da su moji igrači imali doticaj s ljudima koji su u košarci pronašli smisao života – rekao je trener Zadra Ante Nazor
U organizaciji ŠC Višnjik jučer se u dvorani Krešimira  Ćosića održao košarkaški seminar na kojemu su predavanja i prezentacije, uz pomoć košarkaša Zadra, održali Giuseppe Pino Giergia i Petar  Skansi. Ulaz je bio slobodan, a predavanju su prisustvovali zadarski treneri, mladi košarkaši, ali i dio “šire” javnosti koja je željela poslušati što  imaju za reći dva vrlo iskusna košarkaša i trenera.
Petar Skansi govorio je o natjecateljskoj košarci i elementima  košarke, a Giuseppe Giergia o osnovnim segmentima košarke, ciljanom košarkaškom dodavanju i važnosti preciznog dodavanja u igri.
– Dodavanja su vrlo važan košarkaši element, jer bez dodavanja nema košarke, bez dodavanja se ne može kontrolirati igra. Kada se uči o  dodavanjima, onda se istovremeno mora učiti i o primanju lopte – rekao je Pino Giergia, koji je na slikovit način prenio svoje iskustvo polaznicima ovog seminara.
– Lako je dodavati kada igrač nije pod pritiskom, ali kada je igrač pod  pritiskom i u punoj brzini i dinamici, onda prvo valja biti selektivan u  dodavanju pa onda precizan, a također i pravovremen – dodao je Giergia.
Petar Skansi zaista je imao mnogo toga reći o samoj košarci, natjecateljskom dijelu i o samim elementima ovog sporta, a isto tako se  okrenuo i usporedbi vremena u kojemu je Hrvatska imala rezultate i  o dugom postu pravih dostignuća.
– Naravno da sam ja probao i evocirati uspomene na ono razdobolje  kada smo pravili rezultate. Nešto što se dugo vremena stvaralo, mnogo  manje je godina trebalo da se to uništi. Za izgraditi nešto kvalitetno,  dobru ligu, kvalitetnu selekciju treba dugo vremena. Nama je taj kontinuitet nestao i zato danas ispaštamo. Možemo reći i da mladi igrači  prerano odlaze jer imaju tu slobodu i onda nestaje jedna domaća atmosfera, ali isto tako mi možemo imati dobre igrače, ali to ne znači da  imamo i dobre timove – ukratko je objasnio svoje viđenje situacije  Skansi, a sretan je bio i trener Zadra Ante Nazor, radi činjenice da su  njegovi igrači mogli sudjelovati u ovoj prezentaciji.
– Drago mi je da su moji igrači imali doticaj s ljudima koji su u košarci pronašli smisao života i koji u u svojim poznim godinama još mnogo  toga mogu i fizički pokazati. Vjerujem da ćemo svi mi profitirati s ovim  predavanjima. Ovo je za nas poruka da u Dalmaciji imamo košarkaške  hramove – ističe Nazor.