Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nije kod nas toliko loše koliko mi negativno razmišljamo

28.03.2016. 22:00
Nije kod nas toliko loše koliko mi negativno razmišljamo


Filip Cirkvenčić rekao je kako mu je šok izazvala ozbiljnost studija u Padovi. Na nekim kolegijima trebalo je puno više raditi nego je navikao na domaćem studiju
Moja iskustva s petomjesečnog boravka na razmjeni studenata iz programa Erasmus na Sveučilištu u  Padovi u Italiji su vrlo pozitivna. Bilo je dosta zanimljivo, drugačije. Puno sam naučio o sebi, drugim zemljama i ljudima, kako stvari kod njih funkcioniraju. Utvrdio sam kako kod nas nije toliko loše, koliko mi negativno o tome razmišljamo – rekao je Filip Cirkvenčić, student geografije i talijanskog jezika Sveučilišta u Zadru, govoreći na Danu otvorenih vrata za studente koji su se na tom događaju upoznavali s programima EU.
Dan otvorenih vrata upriličili su Informacijski centar Europe Direct Zadar u suradnji sa županijskom Agencijom za ruralni razvoj  (AGGR-om) i Sveučilištem. O programima EU, no još više o razmjeni studenata došlo je čuti 15-ak studenata zadarskoga sveučilišta, kojima je Cirkvenčić otkrio kako je prije  priključenja na Erasmus  najprije  odlučivao može li ostaviti svoju obitelj i prijatelje.
Nisam znao obične riječi
– Kada shvatite da to možete učiniti, tek onda slijedi traženje fakulteta gdje se može otići studirati, usklađivanje kolegija na kojima studiraš s onima gdje ćeš na razmjenu, da bi sve završilo prijavom  na natječaj. Što se tiče mojeg semestra u Padovi, najgori mi je bio sami dolazak na Sveučilište. Nisam znao kako funkcionira javni prijevoz pa sam hodao nekih 45 minuta noseći dva kofera i torbu s laptopom, što me iscrpilo – istaknuo je taj student talijanistike, kojega je tada iznenadilo koliko u njegovu znanju tog jezika nedostaje riječi.
– Kod nas se na fakultetu uči službeni, standardni jezik. Kada tamo dođete shvatite da ne znate  najjednostavnije riječi koje svaki dan koristite, poput kvake, kao i riječi koje koriste mladi. Šok mi je izazvao i sam studij, s obzirom da se kod nas misli kako razmjena  studenata služi za zabavu.  Za taj jedan semestar trebao sam kupiti dvije knjige te ih pročitati. Inzistiralo se na odlasku na predavanja i na pisanju seminara. Na nekim kolegijima treba puno više raditi nego smo mi naučili. Ne traži se učenje definicija, već da se nauči dati svoje mišljenje i da se odgovor poveže s nečim drugim – naglasio je Cirkvenčić, koji je poručio kako svako Erasmus iskustvo uvijek ispadne kao dobitak.
Valentina želi u Španjolsku
Njegovim stopama želi krenuti  studentica komunikologije i informacijskih znanosti Valentina Koščak, koja se prijavila za Erasmus razmjenu  za tri grada u Španjolskoj, Malagu, Alicante i Valenciju.
– Tamo želim studirati nešto slično kao u Zadru. Još ne znam točno koliki će biti troškovi, što zavisi o gradu u koji ću otići. Primjerice, znam da je Malaga dosta skupa, tako da mi ne bi bila dovoljna stipendija, već ću morati nešto dodatno zaraditi kako bih mogla pokriti sve troškove – rekla je Valentina, koju prije mogućeg odlaska još čekaju konzultacije s kooordinatorom njezina odjela  oko  kolegija koje bi u Španjolskoj slušala i polagala.
– Trebamo vidjeti možemo li ih zamijeniti, odnosno bi li mi po povratku u Zadar priznali tamošnje kolegije. No na našem sveučilištu s profesorima se oko toga možeš dogovoriti. Kolegiji  ne moraju biti identični, ali moraju biti slični, što ovisi o pojedinom profesoru – istaknula je ta studentica koja će u Španjolskoj moći boraviti najviše jedan semestar, budući da toliko dopušta njezin odjel.