Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Petero sudaca u utrci za predsjednika, Rogić još razmišlja

28.03.2016. 22:00
Petero sudaca u utrci za predsjednika, Rogić još razmišlja


Aktualni predsjednik Suda zadovoljan je svojim učinkom, osobito smanjenjem broja neriješenih predmeta u razdoblju rada od 1. travnja otkako su postali prošireni sud
U petak, 1. travnja ističe rok za prijavu na natječaj za predsjednika Općinskog suda u Zadru, a njegov aktualni predsjednik, Željko Rogić, još uvijek ne zna hoće li se prijaviti. Izjavio je to u razgovoru za naš list, iz kojega se na kraju dalo naslutiti kako Rogić ipak planira u utrku.
Naime, govoreći o rezultatima Općinskog suda u ovih godinu dana otkako je sud proširen općinskim sudovima u Benkovcu, Obrovcu, Biogradu i Pagu, iz Rogićevih se riječi jasno razaznaje želja da nastavi ovakvim tempom rada.
Četverogodišnji mandat čelnog čovjeka Suda završava mu u srpnju, ali po Rogićevu entuzijazmu reklo bi se kao da je na početku i da sa Suda neće otići dok ga ne dovede na toliko najavljivanu razinu ispod 10.000 neriješenih predmeta. Na pitanje hoće li se kandidirati za još jedan mandat obzirom da rok istječe već za dva dana, Rogić odgovara:
Smanjen broj neriješenih predmeta
– Ako se kandidiram učinit ću to iz samo jednog razloga, a  to su ostvareni rezultati u prošlom mandatu. Prijavio bih se na natječaj kako kasnije ne bih osjećao krivnju za eventualno pogoršanje rezultata u radu Suda. Ako me Državno sudbeno vijeće ne izabere, neka odgovornost za mogući negativni rezultat bude na drugome, a ne na činjenici da se  nisam kandidirao – otvoren je Rogić.
Do sad se javilo petero kandidata, a Državno sudbeno vijeće odlučit će kome povjeriti mandat za naredno četverogodišnje razdoblje. Aktualni predsjednik Suda zadovoljan je svojim učinkom, osobito smanjenjem broja neriješenih predmeta u razdoblju rada od 1. travnja otkako su postali prošireni sud.
– Nakon što smo kontinuirano smanjivali broj neriješenih predmeta u okvirima bivše nadležnosti Suda, uložili smo dodatni trud u rješavanje predmeta nakon reorganizacije sudova. Na početku mandata ove sudske uprave u okvirima ranije nadležnosti imali smo blizu 22.000 neriješenih predmeta, a dan uoči stupanja na snagu najnovije reorganizacije sudova, 3. ožujka prošle godine, broj neriješenih predmeta ovog  suda iznosio je 10.135.  Mi smo, dakle, od 2. srpnja  2012.  do 31. ožujka prošle godine smanjili broj neriješenih predmeta za oko 12.000 – napominje Rogić.
Put prema nuli
S prvim danom travnja prošle godine dobili su dodatnih 5.300 predmeta iz Benkovca i Paga, pa se broj neriješenih predmeta Općinskog suda u Zadru sa 10.135 povećao na 15.383, dodaje Rogić:
– Ipak, u ovih 11 mjeseci broj neriješenih predmeta na našem reorganiziranom sudu smanjen je za 3.831 predmet, te sada rješavamo ono što nam je ostalo u brojci povišenja od oko 5.300 predmeta. Nadamo se da ćemo u sljedećim mjesecima riješiti obujam predmeta što nam otpada na Benkovac i Pag. Prema onom što čujem s drugih sudova u Hrvatskoj, svi imaju problema otkako je nastupila reorganizacija. Srećom, kod nas se dogodio veliki pomak od 3.831 predmeta za koliko su zalihe smanjene. Sada idemo prema nuli i kada dosegnemo tu razinu bit ćemo pravi ažurni sud. Izgleda da je jedino ovaj sud napredovao u razdoblju nakon reorganizacije – ističe Rogić, a na pitanje u čemu je tajna,  odgovara:
Kazneni predmeti u Zadru
– Tajna je u radu, znanju i kontroli svih rješavatelja predmeta. S bivšim sudom u Pagu dobili smo preko 1.500 neriješenih zemljišno-knjižnih predmeta, a sada ih je samo stotinjak. I tu idemo prema nuli, kao što je slučaj kod svih ostalih zemljišno-knjižnih odjela odjela na području nadležnosti ovog suda. Zadovoljstvo mi je istaknuti da u Benkovcu imamo neriješen samo jedan ZK predmet, u Obrovcu i Biogradu po tri, a Zadar rješava tekući priljev između 80 i 100 predmeta dnevno. Uspjeli smo to na način da ono što jučer zaprimimo, već danas rješavamo. Najvažniji potezi u godini reorganizacije Suda tako su koncentriranje ovrha u Zadru, pa više nema niti jednog ovršnog predmeta po stalnim službama. Već su otprije svi kazneni predmeti koncentrirani u Zadru, jer je naš moto da svi oni koji su krivi i dužni idu u Zadar, a onima koji rješavaju tekuće životne slučajeve neka suci budu dostupni u njihovim manjim gradovima. Tako su u Biogradu, Benkovcu i Pagu strankama dostupni parnični, izvanparnični, ostavinski i zemljišno-knjižni predmeti i ne moraju više ići u Zadar, osim kada se protiv njih vode kazneni ili ovršni predmeti. Tako mogu reći da sam jako zadovoljan ovom napretkom našega suda – zaključuje Rogić.