Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tri dana Kolinda Grabar-Kitarović obilazit će zadarske otoke

28.03.2016. 22:00
Tri dana Kolinda Grabar-Kitarović obilazit će zadarske otoke


Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od 5. do 8. travnja svoj će Ured izmjestiti u Zadarsku županiju, a naglasak svoga boravka stavit će na probleme otočnog stanovništva, posebice izvan turističke sezone. Prema potvrđenom rasporedu, predsjednica planira posjetiti Dugi otok, Pag,  Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib te se u Zadru susresti s diplomatskim zborom i gospodarstvenicima Zadarske županije.
Boravak u Zadarskoj županiji tradicionalno počinje otvaranjem Ureda u zgradi županije u utorak, 5. travnja, ujutro, nakon čega slijedi sastanak sa županom Stipom Zrilićem, zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem te s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican.
Slijedi sastanak s Vijećem Otočnog sabora, kojemu će, kako nam je potvrdio Denis Barić, predsjednik udruge za razvitak hrvatskih otoka, prisustvovati predstavnici svih priobalnih županija.
O problemima otočana
– Zadovoljni smo što će predsjednica posjetiti otoke zadarskog arhipelaga, koji su reprezentativni za sve probleme koji muče otočane od sjevera do juga. Od prometne izoliranosti, problema s vodom, depopulacije, gospodarskog razvoja, zdravstvene zaštite, malog ribarstva… Sve to izložit ćemo i na sastanku s predsjednicom, s tim da će naglasak ipak biti na onome što nas trenutačno najviše ‘žulja’, a tiče se proračuna i smanjenih subvencija za vodoopskrbu, trajektne, brodske i brzobrodske linije te za poticanje gospodarstva, što je u suprotnosti s Rezolucijom Europske unije, komentirao je Barić te dodao kako se nada da će sastanku prisustvovati i predstavnici Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture jer je najavljeno da će upravo jedna od tema biti subvencioniranje prijevoza.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obići će i Zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje će se razgovarati o pripremi protupožarne sezone i ostalim aspektima djelovanja i funkcioniranja Ratnog zrakoplovstva.
Tri dana predsjednica će boraviti na otocima. U srijedu, 6. travnja, posjetit će Dugi otok, razgovarat će se o problemu katastra Općine Sali, odnosno kašnjenju katastarskih izmjera što zbog nesređenih zemljišnih knjiga onemogućuje dolazak potencijalnih investitora, navode iz Ureda predsjednice te će, kažu, sastanku stoga nazočiti i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi se “pokušalo odmah riješiti neke konkretne stvari”.
Na Dugom otoku predsjednica će posjetiti i tvornicu Mardešić u Salima, OŠ Sali, Park prirode Telašćica, u Žmanu OPG Morović, a u Božavi, gdje će i prenoćiti, susrest će se s mještanima i učenicima područne škole.
Primit će 20-ak građana
U četvrtak, 7. travnja, dopuste li vremenske prilike, najavljen je obilazak Molata, Ista, Premude, Silbe i Oliba. Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima galeriju i bavi se izradom suvenira. Glavna tema razgovora s vodećim ljudima Mjesnog odbora Premuda bit će napušteni objekti bivše JNA, koji su sada pod ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Na Silbi će se predsjednica susresti s otočnim proizvođačima nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod, a na Olibu će posjetiti Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije, ima OPG i aktivna je u organizaciji Olipskog ljetnog festivala.
Posljednji dan boravka u Zadarskoj županiji, 8. travnja, hrvatska predsjednica boravit će na otoku Pagu, a u prijepodnevnim satima posjetit će Pag i Novalju, najvjerojatnije obje sirane – Pašku i u Kolanu, pašku solanu, a predviđen je i posjet samostanu benediktinki u gradu Pagu.
Poslijepodne je, pak, predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji, “kako bi im se omogućio neposredniji kontakt”,
Iz Ureda predsjednice ističu kako će predsjednica prvoga dana u Zadru primiti 20-ak građana te pozivaju sve zainteresirane iz Zadarske županije da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom.