Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskrs – radost pobjede dobra nad zlom i grijehom

28.03.2016. 22:00
Uskrs – radost pobjede dobra nad zlom i grijehom


Uskrs nas poziva na ljubav, opraštanje, zajedništvo i radost pobjede dobra nad zlom i grijehom, rekao je don Božo Barišić koji je okupljenim vjernicima na kraju pročitao pozdravno uskrsno pismo nadbiskupa Želimira Puljića
Svečano je misnim slavljima, tradicionalnim blagoslovom hrane te crkvenim liturgijskim napjevima proslavljen Uskrs u kraljevskom gradu Ninu.
U punoj ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali koja je posvećena jednom od četiriju ninskih nebeskih zaštitnika sv. Anselmu, u zajedništvu s vjernicima Nina, Grba i Ninskih Stanova te gostiju koji su za ovaj veliki blagdan pristigli na šire ninsko područje, svečano sveto euharistijsko slavlje predvodio je ninski župnik i dekan ninskog dekanata don Božo Barišić.
Na početku svečane svete mise velečasni je u znak pokore i kajanja te u spomen na naša krštenja sve okupljene poškropio blagoslovljenom vodom.
– Draga braćo i sestre, dragi vjernici. Krist nije u grobu. Uskrsnuo je i sada je prisutan ovdje među nama u našem zajedništvu, on je s nama. Slaveći ovu svetu misu, svetu euharistiju, slavimo Isusa Krista uskrsnulog i prisutnoga u zajednici koja živi, koja se moli, koja slavi i koja se raduje Uskrsu. Onog jutra u ranu zoru raspeti i pokopani Krist ustao je iz groba te se objavio svojim učenicima pozdravljajući ih utješnim pozdravom: “Mir među vama”. Otajstvo Kristovog uskrsnuća zbiljski je povijesni događaj o kojem je doista mnogo toga zabilježeno u knjigama Novog zavjeta. O tom događaju svjedoči učenik Ivan kojega je Isus posebice ljubio, apostol Petar koji je bio pozvan učvršćivati vjeru, kazao je don Božo Barišić dodajući kako su vjernici pozvani u svijetu biti pronositelji uskrsne istine i svjedoci Isusove osobite naklonosti, ljubavi i milosrđa.
– U toj uskrsnoj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane svima vama okupljenima i vašim najmilijima uz obilje milosti i božjeg blagoslova. Uskrsli je postao naš put i istina te smisao i središte našeg života. Budimo svi zajedno svjedoci uskrslog Isusa Krista i da Uskrs ne ostane zatvoren samo u ovoj crkvi, jer bi to izgledalo kao zatvoren grob, nego da vrativši se u svoje obitelji, u naš život, u našu svakodnevnicu, svjedočimo da je Isus Krist živ da je među nama i u nama. Uskrs nas poziva na ljubav, opraštanje, zajedništvo i radost pobjede dobra nad zlom i grijehom, rekao je don Božo Barišić koji je okupljenim vjernicima i hodočasnicima na kraju pročitao pozdravno uskrsno pismo nadbiskupa Želimira Puljića.
Blagdansko slavlje, izvodeći posebne uskrsne liturgijske napjeve, uveličala je svojim nastupom Molitvena zajednica Gospe od Zečeva pod vodstvom i uz orguljašku pratnju časne sestre Krešimire Zanki.