Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ekodani zazelenit će grad

28.04.2011. 22:00
Ekodani zazelenit će grad


Očekuje nas Velika proljetna biciklijada, predavanje dr. Ante Kolege na temu “Duhovna kozmologija”, učenici će se nadmetati u znanju na Ekologijadi, a u sportu s profesorima. Na Kalelargi i Forumu će se u petak, zadnjeg dana Ekodana, održati veseli Ekoheppening. U off programu, na takozvanim Green nights u utorak će se održati poetsko-glazbena večer “Zelena rapsodija”, a u srijedu Noć bubnjeva


U Prirodoslovno-grafičkoj školi jučer je  predstavljen program 10. po  redu Ekodana koji će se  održavati od 3. do 6. svibnja  2011. godine. Ravnatelj škole  Žarko Grancarić i Edo  Končurat, predsjednik Organizacijskog odbora Ekodana  2011., pojasnili su zašto su  ovogodišnji Ekodani kraći no  inače.
Zeleni kadar
– Inače su Ekodani vezani za  Dan planeta Zemlje, koji je  ove godine bio u Velikom tjednu, a nakon toga su uslijedili  praznici i bilo bi to nemoguće  organizirati. Zato smo izostavili sve sadržaje vezane za  Dan planeta Zemlje, poput  već poznatog ‘Zagrlimo Zemlju’. Osim toga, ima manje  dana kako se ne bi smetalo  maturantima kojima nastava  traje još vrlo kratko. Zato i  nismo ove godine odredili posebnu temu jer ju zbog smanjenog broja sadržaja ne bismo uspjeli odraditi kako treba, kazao je Končurat te najavio da će se sljedeće godine  slaviti 10 godina Ekodana Prirodoslovno-grafičke škole te  da će se onda obilježiti primjerenije.
Ipak, i ove godine je sadržaj  raznolik i bit će i umjetničkih,  stručnih, sportskih, glazbenih  i ostalih zabavnih sadržaja.  Končurat je izdvojio neke od  njih.
– Ekodane ćemo otvoriti u  utorak s tradicionalnom  izložbom fotografija učenika  Zeleni kadar. Natječaj je raspisan u siječnju, radovi su pristigli u većem broju nego  prošlih godina, već su i ocijenjeni i ima jako zanimljivih.  Tema je ove godine bila Tragovi na putu. Ono što je malo  drugačije nego inače su sportske igre između učenika i profesora, namijenjene njihovu  povezivanju, ali i rekreaciji,  najavljuje Končurat.
Grafička radionica
Osim toga, dr. Ante Kolega  održat će predavanje na temu  “Duhovna kozmologija”, u Perivoju Vladimira Nazora posadit će se “Stablo za budućnost”, učenici će se nadmetati u  znanju na Ekologijadi, a na  Kalelargi i Forumu će se u  petak, zadnjeg dana Ekodana,  održati veseli Ekoheppening.  U off programu, na takozvanim Green nights u utorak  će se održati poetsko-glazbena večer “Zelena rapsodija”, a  u srijedu Noć bubnjeva.
Posebna pozornost se pridala i središnjem događaju,  Velikoj proljetnoj biciklijadi  “Jedan auto manje” pod motom “Grad pripada i nama”.
– Uvijek se naglašavaju  zdravstvene, rekreativne,  sportske prednosti bicikliranja, a puno manje prednosti s  ekološkog aspekta, na primjer, da je to sredstvo održivog  prometovanja. No da bi se u  tom smislu razvilo, nedostaju  biciklističke staze i parkirališna mjesta. Inače, ovogodišnje Ekodane sponzorira  Grad Zadar, Zadarska županija, Sv. Rok d.o.o., Čistoća i  Calimero bike shop, rekao je  Končurat.
Grancarić je istaknuo da su  prvi put ove godine učenici  sami napravili sve plakate.
– Sad imamo strojeve pa je  grafička radionica radila punom parom, a promidžbeni  materijal je od ideje do tiskanja napravljen u školi.  Učenici i inače aktivno sudjeluju u organizaciji i provedbi  Ekodana. To im je i praktična  nastava, tako da spoje ugodno  s korisnim. Važno je učenicima samo dati dobar i kreativan sadržaj i oni to rado  prihvate, istaknuo je Grancarić.