Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kad se košarka igrala pod vedrim nebom

28.04.2011. 22:00
Kad se košarka igrala  pod vedrim nebom


Priču počinje Maršan koji se dobro sjeća doba kada se košarka igrala pod vedrim nebom, kada nije bila ni drugi, ni treći sport po redu, kada je većina dječaka igrala nogomet. Onda je Gjergjin otac zbog živahnosti poslao sina na košarku i iz te koincidencije se razvila jedna od najvećih karijera hrvatske košarke, rekao je Ivan Ilakovac, kolega Giorgia Gjergje


Uoči Dana Gospe  Loretske koji se održavaju  sljedeći tjedan u povodu 285.  godišnjice dolaska Arbanasa u  Zadar, jučer je u prostorijama  Društva zadarskih Arbanasa  predstavljen bogati program.  Uz predavanja, predstavljanje  knjige Udruge žena u Domovinskom ratu, promociju albuma klape Donat, razna gostovanja i naravno procesiju,  jučer je posebno najavljeno  premijerno prikazivanje dokumentarnog filma autora Giorgia Gjergje “Legende s Đila”.
Film o dva legendarna  košarkaša iz Arbanasa, Izidoru Ižiju Maršanu i Giusseppeu  Pinu Giergiji nastao je od seminarskog rada Giorgia Gjergje, također Arbanasa, koji  studira Kulturu i turizam na  Sveučilištu u Zadru. Projekt je  na Sveučilištu “pogurao” njegov kolega, Ivan Ilakovac.
– Uz pomoć nekoliko kolega  s fakulteta i nekoliko ljudi izvan njega, Giorgijev seminarski rad je prerastao u dokumentarni film. Film govori o  dvije košarkaške legende, na  neki način, o djedu i ocu zadarske košarke. Priču počinje  Maršan koji se dobro sjeća  doba kada se košarka igrala  pod vedrim nebom, kada nije  bila ni drugi, ni treći sport po  redu, kada je većina dječaka  igrala nogomet. Onda je Giergijin otac zbog živahnosti poslao sina na košarku i iz te  koincidencije se razvila jedna  od najvećih karijera hrvatske  košarke, rekao je Ilakovac.
Giergija u filmu priča o svojoj karijeri, ali osvrće se i na  stanje u današnjoj košarci.
– Mislim da u tom dijelu  filma leži njegova najveća vrijednost jer se pokazuje da je  zadarska košarka nastala iz  ničega – bez investicija, samo s  voljom nekoliko entuzijasta  koji su to prenijeli na druge,  osvajali su se odlični rezultati.  Poruka filma je da treba vjerovati u sebe, imati nade i ne  odustajati, istaknuo je Ilakovac.
Giorgio Gjergja je zahvalio  svima koji su pomogli u stvaranju filma.
– Film traje 24 minute, korišteno je dosta materijala iz  arhive Bernarda Kotlara, ali i  osobnih arhiva Giergije i  Maršana. Za kameru je bio  zadužen Marko Lokas, a za  glazbu i montažu Srećko Antočić. Radili smo na tome dvadesetak dana i zahvaljujem svima. Nadam se da ovo nije  zadnji naš projekt vezan za  bogatu povijest Arbanasa, rekao je Gjergja.
Enio Grdović, predsjednik  Društva zadarskih Arbanasa,  istaknuo je da je Društvo jako  ponosno i na arbanaške košarkaške legende i na ovaj film.
– S njima počinje košarka i  svi osjećamo njihovu ljubav i  prema tom sportu i prema  svom gradu. I oni će biti na  promociji filma 5. svibnja u  dvorani Društva zadarskih Arbanasa u 20 sati, a pozivamo i  sve zainteresirane da dođu pogledati film, rekao je Grdović.