Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dojam stvara pobjednika

Autor: Edvard Šprljan

28.04.2013. 22:00


Nevolja je u novinarskom poslu ako se dugo vremena u njemu provede, pa se bude svjedokom svakakvih događaja i svašta zapamti. Većini političara odgovaraju jedino novinari koji bespogovorno prenose ono što oni govore. A mi malo stariji, ako još k tome imamo slonovsko pamćenje, znamo što je bilo prije i kako je došlo do onog kasnije, vidimo kako neki znaju prodavati tuđe ideje, predstavljati ih kao svoja dostignuća. Kad se neka ideja dugo nameće, postane općeprihvaćena, oni najvještiji znaju kako treba plivati na krijesti vala i predstavljati se kao da su oni začetnici. A u početku ih nije bilo nigdje.
Evo, malo se tko još i u samom Zadru sjeća da su ideje za gradnju tunela kroz Velebit iznesene na znanstvenom skupu koji je organizirala tadašnja gospodarska komora davne 1984. godine, tada je bilo razrađeno čak pet varijanti tunela, sada zvanog Sveti Rok. Nema puno podsjećanja ni na činjenicu kako se godinama autocesta prema Dalmaciji, u namjeri da se popuni hrvatska kifla, provuče od Bihaća do Splita. Kako je jedinstvo zadarskih političara pomoglo da se umjesto bosanske i dužobalne trase autoceste, u prometne strategije uvrsti ovaj sadašnji pravac. Zaboravlja se i da je gradnja autoceste ovim sadašnjim pravcem počela na temelju ugovora Jure Radića s Bechtelom, da je Račanova vlada tek nakon više od godinu dana obnašanja vlasti počela aktivnosti na ubrzanoj gradnji, pa je Radimir Čačić onda pokupio najveće zasluge za gradnju autoceste, iako je prije govorio o uzgajanju šampinjona u tunelu. Zaboravljeno je i da je upravo nekadašnji župan Šime Prtenjača s premijerom Račanom dogovorio spajanje autoceste s budućom lukom Gaženica i gradnju brze ceste…
Preuzimanje tuđih projekata vrlo je proširena pojava i ne bi se trebalo imati ništa protiv toga ako su projekti dobri, ako donose razvoj. Takav je i projekt Gaženica koji je zahvaljujući upornosti nekad jedinstvenih zadarskih političara postao državni projekt. Linićevo ukidanje proračunske potpore za nastavak na predviđeni način Gaženicu je nametnulo za glavnu temu lokalnih izbora, a to nije dobro jer se na lokalnoj razini to neće moći riješiti i ne bi bilo dobro da izgubi status važnog državnog projekta. Problem je, jasno, što vlast sada nema jedinstvenu politiku potpore projektima koji imaju državno jamstvo. Baš zato bi se zadarski političari morali usuglasiti oko ključnih razvojnih projekata i zajednički istupati u metropoli. U HDZ-u čeznu za jednim novim Romanom Meštrovićem, a u SDP-u su sad glasniji oni koji kažu da su Gaženicu oni počeli i oni će je završiti. A znamo da je nisu počeli, niti će je na ovaj način tako brzo završiti.
No ima u Zadru bar desetak tema koje bi mogle biti predmet sučeljavanja za lokalne izbore – od razloga zašto se još nije ništa bitnoga napravilo za realizaciju poslovne zone Crno, privuklo ulagače kojima treba tih 400 hektara terena uz samu luku i počelo otvaranje radnih mjesta, preko pitanja visine prireza, gradnje sustava odvodnje ili Centra za preradu otpada.
Pobjednike ovih izbora, dakle, neće odrediti opredjeljenje za ili protiv Gaženice. Pobjednike će odrediti kakav su dojam ostavili, koliko su uvjerljiva njihova zalaganja za interese svih građana za njihove svakodnevne potrebe.