Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Projekti vrijedni 50 milijuna eura

Autor: Suzana Bandić

28.04.2013. 22:00
Projekti vrijedni 50 milijuna eura

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, kada postajemo 28. članica, Hrvatskoj se otvara pristup strukturnim fondovima za koje se očekuje da će biti najvažniji izvor financiranja investicija u zemlji i to na regionalnoj i lokalnoj razini.
U zadarskoj Razvojnoj agenciji Zadarske županije tu priliku dočekat će spremni, a već nekoliko godina na europskim projektima i fondovima radi 28-godišnji ekonomist Šime Erlić, koji je na poslijediplomskom studiju smjera lokalnog ekonomskog razvoja specijalizirao upravo na temu uloge strateškog planiranja u lokalnom razvoju.
– Grad Zadar je svjestan prilike koja se ukazuje ulaskom u EU i zato je u prethodnom razdoblju poduzet niz radnji koje nas čine spremnima za financiranje projekata iz raznih fondova. Pri tome mislim na intenzivnu obuku koju su prošli zaposlenici gradske uprave i gradskih institucija, oformljen je tim ljudi u Gradu Zadru za rad na privlačenju sredstva i u konačnici napravljena je Strategija razvoja Grada Zadra, koja predstavlja jedan od temeljnih preduvjeta za uspješno privlačenje sredstva.
– Projekt Inteligentni prometni sustav odnosi se na projekt koji će omogućiti nesmetano prometovanje, smanjenje gužvi i zastoja u gradskome prometu, a projekt Županijskog centra za zbrinjavanje otpada dugoročno bi riješio to pitanje – kaže Erlić te ističe kako vrijednost zadarskih projekata prelazi 50 milijuna eura. Voditelj Odjela za strateško planiranje naglašava kako su svi spomenuti projekti strateški važni za daljnji razvoj Zadra i podizanje kvalitete života u našem gradu, a prije svega stoga što bi trebali doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih.