Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ODLUKA U SPORU NAUTE LAMJANE PROTIV DRŽAVE 10. LIPNJA

28.04.2016. 22:00
ODLUKA U SPORU NAUTE LAMJANE PROTIV  DRŽAVE 10. LIPNJA


Hoće li Nauta Lamjana d.d. u stečaju dobiti 130 milijuna kuna od Republike Hrvatske za izvlašteno pomorsko dobro, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Terezija Goreta obznanit će 10. lipnja.
Goreta je jučer odbacila prijedloge za vještačenja i saslušavanje još nekih svjedoka jer bi to, kako je kazala, samo bespotrebno prolongiralo  sudski spor i stvorilo dodatne troškove.
– Sve je jasno iz priložene dokumentacije i iz do sada provedenih dokaza, zaključila je sutkinja, nakon čega se moglo saznati i kako su troškovi ovog postupka – bezuspješnog ročišta za mirno rješenje spora te četiri  održana ročišta na kojima su se provodili dokazi, dosegli oko milijun kuna. Ti troškovi past će na teret onoj strani koja izgubi milijunski spor. 
Tužbu tešku 130 milijuna kuna protiv Države pokrenuo je stečajni  upravitelj Alein Khan, odnosno odvjetnica Dajana Bjedov, nakon neuspjelog pokušaja mirnog rješenja spora s Republikom Hrvatskom u lipnju  2014. godine.
Nauta Lamjana d.d. uknjižena je kao vlasnik triju zemljišnih čestica  upisanih u k.o. Kali ukupne površine 73.451 metra četvorna. U naravi su  to objekti, dvor i neplodno zemljište, a na zemljištu su izgrađeni i objekti  koji su u funkciji gospodarskog poslovanja te uređaji i oprema za rad.
U tužbi je navedeno kako je Nauta Lamjana d.d. u stečaju, unatoč  činjenici upisanog vlasništva nekretnina na kojima obavlja gospodarsku  djelatnost – brodogradilište, obveznik plaćanja koncesijske naknade temeljene na dodatku Ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – brodogradilišta Lamjana  od 21. rujna 2011. godine, na kopnenoj površini od 87.214 metara četvornih.
Također, navedeno je i kako je u postupku izvlaštenja površine koja  predstavlja pomorsko dobro, a koja je obuhvaćena odlukom o koncesiji,  nije provedeno. Stoga je iznesen i zaključak kako je izuzimanjem zemljišta koje je u vlasništvu Naute Lamjane d.d. nastala šteta koja se može  nadoknaditi samo novčanom naknadom koja je po tadašnjoj procjeni  iznosila 17.424.280,00 eura. Taj iznos određen je na način da je jedan  metar četvorni procijenjen na 200 eura, koliko iznosi prosječna tržišna  cijena zemljišta na toj lokaciji.