Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jukić: Ponovno ćemo osnovati Zavod za prostorno planiranje

28.04.2017. 22:00
Jukić: Ponovno ćemo osnovati Zavod za prostorno planiranje


Predsjednik zadarskog ogranka stranke Pametno Zdenko Jukić predstavio je jučer zadnja dva modula svoje stranke čiji je cilj tzv. pametni grad ili unaprjeđenje kvalitete života u gradovima. U stranci Pametno istaknuli su šest modula ovog koncepta: pametno življenje, pametna ekonomija, pametna pokretljivost, pametna gradogradnja, pametni ljudi te pametna uprava. Pametna gradogradnja i Pametna pokretljivost su moduli koji su jučer predstavljeni u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Istaknuli smo u svakom modulu po tri vodilje, a to su: provođenje jedne opće prometne studije grada i strateškog planiranja prometa u budućnosti. Opća prometna studija grada uključuje ispitivanje, tj. brojanje prometa i određivanje koliko se prometa generira po pojedinim pravcima. Na osnovi ovog ispitivanja izvršila bi se simulacija mogućeg preusmjeravanja prometnih tokova i odredile prioritetne ceste i križanja koja treba rekonstruirati. Potrebno je istražiti mogućnost za povećanje javnih garaža i gradnju novih. Ovo bi se u određenim slučajevima moglo riješiti koncesijom, tako da se grad ne bi znatnije financijski opteretio. Koordinacijom semafora, uređenjem lijevih skretanja, određivanjem primarnih i sekundarnih pravaca, koordinacijom semafora tako da ‘prepoznaju’ gužvu, može se postići povećana protočnost vozila i pješaka i do 40 posto, rekao je Zdenko Jukić.
Jedan od ciljeva izrade Strategije prostornog razvoja grada je, naveo je Jukić, i redefiniranje zona koje su od razvojnog značaja za grad. Značajne površine neizgrađenog zemljišta su pod obavezom provedbe urbanističkih natječaja. Radi se o velikim površinama gradskog i privatnog zemljišta unutar kojih osim gradskih postoje i privatni interesi i trajni pritisci za parcijalne zahvate.
– Pravovremeno provođenje anketnih natječaja za cjelovite zone, onako kako je GUP-om propisano i javna rasprava rezultata tih natječaja doprinijet će promišljanju cjeline gradskog prostora za vrijeme izrade Strategije i donošenju odluka o prioritetima, zaštitit će prvenstveno javni interes, ali i privatni, jer će čitave zone ili dijelove zona proceduralno osloboditi za nove projekte i investiranje, rekao je Jukić obećavajući ponovno osnivanje Zavoda za prostorno planiranje. On bi u početku trebao koordinirati sve aktivnosti vezane uz izradu Strategije prostornog razvoja, a kasnije i educirati gradske vijećnike prije donošenja odluka.