Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počeo trodnevni 17. festival cvijeća Zadarske županije

28.04.2017. 22:00
Počeo trodnevni 17. festival cvijeća Zadarske županije


Sveti Filip i Jakov još jednom je postao veliki vrtni centar. Spektakularnom svečanošću u dupkom punom velikom šatoru na igralištu kod Bunara, jučer je otvoren trodnevni, 17. festival cvijeća Zadarske županije, najveći i najznačajniji festival cvijeća na ovim prostorima.
U sklopu Županijskih dana organiziraju ga ovdašnja Turistička zajednica i Općina.
– Festivala s dušom koji otvara svoja vrata svim zaljubljenicima u cvijeće i cvjetne priče, traje 17 godina ili kako bi rekao naš Gibonni, 17 zlatnih godina. Ne mogu ga zaustaviti ni juga, bure, kiše i nevere, kazao je dožupan Božidar Longin te poručio:
– Kupimo barem jedan cvijet i posadimo ga s puno ljubavi za bolji svijet, poručio je Longin koji je s tim riječima i otvorio 17. Festival cvijeća.
Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba, pokrovitelji su čak pet ministarstava: turizma, poljoprivrede, obrta i poduzetništva, regionalnog razvoja zaštite okoliša. Zlatni sponzor je hotelska kuća Ilirija d.o.o. Biograd na Moru, medijski pokrovitelj je i Zadarski list.
– Prvi Sajam cvijeća Zadarske županije kao “Dan cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” trajao je jedan dan i imao svega šest izlagača. Danas je to već 17. Festival cvijeća, manifestacija koja traje tri dana i okuplja više od stotinu izlagača uz bogat programski sadržaj, kazala je Klara Eškinja-Glavan, direktorica TZ Sv. Filip i Jakov i “mama i tata” ove jedinstvene manifestacije na Jadranu.
Dječja skupina KUD-a Sv. Roko izvela je izvorno kolo “Igram kolo kod Sv. Roka”, čiji je tekst dopunio pjesnik Ive Baričić Barba, a glazbeni dio prof. Snježana Habuš-Rončević. Fascinantni nastup imalo je i 40-ak članova Čitaonice mohačkih Šokaca, među kojima i jedinstvene buše. Predvodio ih je Đuro Jakšić, doživotni počasni predsjednik.
– Ovo je mali projekt, ali s velikom dušom. Snagu i kontinuitet Festivalu cvijeću daju izlagači koji su od broja šest došli do preko broja sto. Počeo je na početku 21. stoljeća, neka traje barem do početka 22. stoljeća, poželio je načelnik Zoran Pelicarić.
Svoje nastupe imala je grupa engleskog jezika iz Dječjeg vrtića Cvit i pjevačka skupina OŠ Sv. Filip i Jakov, održana je i prigodna modna revija etno dizajnerice Mine Petra. Školska djeca su nudila Filipjansku tortu, a MasVin iz Polače vino i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Kako su mađarski grad Mohač i Općina Sv. Filip i Jakov prijatelji, posebno bih željela istaknuti izvanredno dobru suradnju Republike Hrvatske i Mađarske u području zaštite prava manjina, po kojoj su Hrvatska i Mađarska postale model suradnje koji se danas predstavljaju i pred međunarodnim organizacijama, kao uzor državama i narodima, istaknula je mr. sci. Vesela Mrđen Korać, iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, ističući kako se u Mohaču održava festival šokačkih običaja Bušorijada.
Prikazana je i ovdašnja nošnja plemstva, konta i kontesse obitelji Borelli. Program su vodili Ljiljana Vinković i Branka Pelicarić.
Zlatan Stipišić Gibonni, UNICEF-ov ambasador dobre volje, je nakon obraćanja zajedno s raspoloženim posjetiteljima otpjevao pjesme Oprosti i Zlatne godine. Istovremeno se održavala UNICEF-ova radionica za djecu.
Svečanost se kulturno-zabavnim programom nastavila u prostoru nove tržnice, gdje se upriličilo dojmljivo otkrivanje ploče prijateljstva Grada Mohača i Općine Sv.Filip i Jakov, rad zadarskog kamenoklesara Marinka Katuše.