Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unatoč pomacima u maslinarstvu, još uvozimo maslinovo ulje

28.04.2017. 22:00
Unatoč pomacima u maslinarstvu, još uvozimo maslinovo ulje


Dodjelom plaketa Hrvatske voćarske zajednice i dodjelom godišnjih nagrada i priznanja Dana maslina, jučer je svečano otvorena 19. po redu Međunarodna manifestacija. A da je ova manifestacija priznata potvrđuje i prepuna Gradska loža. Uz predstavnike Grada Zadra, dogradonačelnike Zvonimira Vrančiča i Ivicu Vlakića sa suradnicima, svečanosti su nazočili dožupan Božidar Longin, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar, županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić.
Hrvatska voćarska zajednica dodijelila je pet plaketa za doprinos razvoju voćarstva. Dobitnici su Branimir Kardum i Marin Šare proizvođači trešanja u Ninskim Stanovima, Mirta Milas, urednica emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija, Nedjeljko Jusup, urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.
Nakon uručenja plaketa uslijedila je dodjela godišnjih priznanja 19. Dana maline. Priznanje “Dr. sc. Ante Medin” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu uručeno je prof. Mirjani Herak Ćustić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. “Maslinarsko srce” priznanje je koje je za postignuće u maslinarstvu i uljarstvu dobio Josip Kolega.
Priznanje “Maslinarska nada” dobio je mladi maslinar Josip Pavlica, a “Zlatno maslinarsko pero” pripalo je mr. sc. Marijanu Tomcu.
U ime nagrađenih zahvalu je uputila prof. Mirjana Herak Ćustić.
– Stavit ću se na raspolaganje zadarskim maslinarima i dati svoj znanstveni doprinos kako bismo poboljšali kvalitetu maslinovog ulja i njegovu proizvodnju. Možda tako uspijemo postrance gurnuti Istrijane jer ipak me srce veže uz Kalelargu i Zadar koji je moj drugi dom već 40 godina, rekla je Herak Ćustić.
Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline i Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije istaknuo je kako je manifestacija jedinstvena jer se maslinovo ulje uzorkuje, a ne ocjenjuje.
Zvonimir Vrančić, dogradonačelnik također je istaknuo veliku važnost ove manifestacije, za razvoj maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja, ali i upozorio na određene nedostatake.
– Iako je Zadarska županija posljednjih 10 godina napravila ogromne pomake u razvoju maslinarstva ne mogu ne primijetiti podatak kako još uvijek uvozimo velike količine maslinovog ulja. Ne možemo ne pomisliti u kakvom smo stanju bili prije 30-ak godina, ako danas unatoč tolikim naporima još uvijek ulje uvozimo jer ga na tržištu nemamo dovoljno za vlastite potrebe, kazao je Vrančić, dodavši kako je manifestacija zalog svakoga za daljnji napredak u maslinarstvu, podizanja novih nasada.
Dožupan Longin prilikom svečanog otvaranja Dana masline istaknuo je kako je maslina jako zahvalna biljka, a naša županija zbog klime idealna za njezin uzgoj.