Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Varivo, sirevi i vina na Maslinarskom marendinu

28.04.2017. 22:00
Varivo, sirevi i vina na Maslinarskom marendinu


Tradicionalni Maslinarski marendin koji se održava u sklopu Dana masline, kiši unatoč, održao se jučer u predvorju Callegra. Ni južina, ni loše vrijeme nisu pokvarili tradiciju humanitarnog marendina koji je okupio neočekivano velik broj sugrađana, ali i turista. Ni 500 porcija variva od orza, leće i slanutka nije bilo dostatno za sve koji su željeli probati ovaj dalmatinski specijalitet kojeg su pripremali učenici trećeg razreda Hotelijerko-turističke škole, smjera kuhar pod budnim okom “meštra od zanata”, kuhara Renata Kraljeva koji je otkrio i tajni recept.
– Leća, orzo, slanutak, malo pancete, korjenasto povrće i najvažniji sastojak je maslinovo ulje. Prošle je godine odaziv bio odličan, a ove godine očekujemo još bolji, iako je vrijeme lošije, ali ljudi ima dosta, rekao je Kraljev.
Porcije variva posjetiteljima se nisu naplaćivale, već su građani imali priliku donirati sredstva koja su se na Marendinu prikupljala za kupnju aparata za zračenje za zadarsku koji košta 30 milijuna kuna. Ova humanitarna nota organizacijskog odbora Dana masline, OB Zadar, Lige protiv raka Zadar i Hotelijersko-turiostičke škole dodatno je promovirala Marendin na kojem se priprema i degustira isključivo zdrava hrana, ali i kvalitetna vina uspješnih zadarskih vinara.
Dodajmo, kako su se prošle godine na Marendinu sredstva prikupljala za uređaj histeroskop za Odjel ginekologije.
Osim variva, posjetitelji su imali priliku nepce “nagraditi” višestruko nagrađivanim paškim sirevima iz Sirane Gligora. Svoja vina okupljenim je ponosno predstavio vinar Tomislav Glavić oko čijeg se stola vrlo brzo stvorila i gužva.
Događaj poput Marendina, reći će članovi organizacijskog odbora, ne propušta se pa je tako bilo i jučer, a za dobru atmosferu pobrinule su se i zadarske klape i KUD Podgorac iz Starigrad. Cijeli događaj koji je vodio Nenad Marčina bio je jako zanimljiv i brojnim turistima koji su se jučer ujutro našli na Poluotoku pa su pohrlili vidjeti što se zanimljivo događa u Callegru. Možda ih je “dovukao” i primamljiv miris variva. A nakon degustacija, ali i donacija za potreban uređaj, uspomene na boravak u Zadru mnogi su ovjekovječili “selfijima”.