Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Presuda mladom Rogiću bit će izrečena u ponedjeljak

Autor: Minja Gugić

28.05.2010. 22:00
Presuda mladom Rogiću bit će izrečena u ponedjeljak

Foto: Zvonko KUCELIN



Završne govore održali su tužitelj Denis Sokol i Rogićev branitelj Slaven Dmitrović no, prije toga ispitana su i dvojica vještaka sudsko medicinske i psihijatrijske struke
Završnim govorima obrane i optužbe u petak je na Županijskom sudu u Zadru okončan dokazni postupak u suđenju protiv 22-godišnjeg Joška Rogića koji se optužnicom tereti za pokušaj ubojstva 19-godišnjeg Mislava Marušića, 15. prosinca, prošle godine u Ulici Ante Trumbića u Zadru.
No, prije nego što su tužitelj Denis Sokol i Rogićev branitelj Slaven Dmitrović rekli svoju “posljednju riječ”, u svojstvu svjedoka ispitana su i dvojica vještaka.
Riječ je o prof. dr. Josipu Škaviću specijalisti sudske medicine koji je Sudskom vijeću kojim je u ovom slučaju predsjedala Dijana Grancarić, pojasnio težinu ozljeda mladog Mislava Marušića naglasivši kako se radilo o po život opasnoj ozljedi.
– Težina te ozljede predstavljala je realnu opasnost za život. Radilo se o otvorenom prijelomu kostiju lubanje s ukliznućem i razdorom tvrde moždane ovojnice i nagnječenjem mozga. U ovakvom je slučaju bez pravovremene medicinske intervencije moglo doći do smrtnog ishoda zbog infekcije. Što se tiče posljedica, mogu govoriti samo općenito. Naime, reakcije, a i posljedice takve ozljede razlikuju se od slučaja do slučaja. Može doći do učestalih glavobolja, napada vrtoglavice, smetnji pri dužim naporima i izlaganjima suncu, pa sve do pojave epileptičnih napada – objasnio je vještak Škavić.
Emil Žampera u ulozi vještaka psihijatrijske struke, ocijenio je mladog Rogića kao osobu ovisnu o alkoholu s poremećajem osobnosti, a u trenutku “počinjenja kaznenog djela” bio je smanjeno ubrojiv.
– On je asocijalan tip, a alkohol je to što u njegovom slučaju dovodi do agresivnog ponašanja – zaključio je dr. Žampera.
Rogić se, podsjećamo, na početku suđenja izjasnio kako se ne osjeća krivim kako mu je to optužnicom stavljeno na teret, a u pritvoru zadarskog Istražnog centra nalazi se od dana uhićenja sredinom prosinca prošle godine.
Na prošloj je raspravi iznio svoju obranu i rekao kako mu je žao zbog svega što se dogodilo, no nije znao odgovoriti na pitanje tužitelja Denisa Sokola od kuda mu tolika količina agresije kada je bejzbol palicom tako brutalno napao i teško ozljedio Mislava Marušića koji je preživio samo zahvaljujući doista brzoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu.
Mislav Marušić ni u petak nije pratio suđenje na Županijskom sudu u Zadru jer, kako smo saznali, jednostavno nije u stanju.
Presuda će biti izrečena u ponedjeljak.