Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šesto mjesto je realnost hrvatskog rimen veslanja

28.05.2012. 22:00
Šesto mjesto je realnost hrvatskog rimen veslanja


Hrvatska će po prvi put od neovisnosti nastupiti bez ijedne rimen posade na Olimpijskim igrama, a to znači da je naše rimen veslanje u krizi kojoj se ne nazire kraj – kaže Petar Milin, trener u VK Jadran


Na Crvenom jezeru u Luzernu održana je posljednja kvalifikacijska regata za odlazak na Olimpijske igre. Tamo su nastupila i dvojica veslača Jadrana, braća Branko i Marin Begović, koji su veslali u četvercu bez kormilara zajedno s Marinom Bogdanom iz riječkog Jadrana i Karlom Udovičićem iz Mladosti. Nažalost, iako se plasirao u finalnu utrku, četverac nije uspio izboriti plasman u London jer su do njega vodila samo prva dva mjesta koja su osvojili veslači Češke i Rumunjske, dok je hrvatska posada zauzela posljednje, šesto mjesto u finalu.
Kako je pokazala regata svjetskog kupa u Beogradu, u disciplini četveraca bez kormilara konkurirale su četiri vrlo jake posade: Češke i Francuske, koje su izborile finale, te Rusije i Rumunjske koje su bile u vrhu B finala, a pojavila se još i dobra posada Španjolske. Upravo su ove nacije izborile finale u Luzernu.
Primjetna kriza
Za razliku od smotre u Beogradu, četverac se predstavio u nešto izmijenjenom sastavu, pa su tako umjesto Dražena Čulina i Alena Banovca u posadu ušli Marin Bogdan i Karlo Udovičić, koji su ove godine bili većim dijelom sezone najbrži hrvatski dvojac bez kormilara. Utrke su međutim pokazale da je zaostatak za vodećim posadama u ovom trenutku ipak prevelik, tj. da se nedostaci s nastupa u Beogradu u kratkom roku nisu uspjeli ispraviti.
– Iz osobnog iskustva znam da kvalifikacijska regata u Luzernu predstavlja izniman psihofizički napor. Ulog je velik i samo vrhunski pripremljene posade koje su u stanju odveslati na visokom nivou tri utrke mogu proći na ovoj regati, a to je pokazala upravo utrka četveraca bez kormilara u kojoj je bez norme ostala jedna posada Francuske, koja je prije dvije godine bila svjetski prvak na Novom Zelandu – naglašava Petar Milin, bivši olimpijac, a danas trener mlađih kategorija VK Jadran.
– Ostaje žal za propuštenom prilikom, ali analizirajući cjelokupno stanje u hrvatskom rimen veslanju u proteklih nekoliko godina teško je bilo zamisliti da će neka posada ostvariti normu. Hrvatska će po prvi put od neovisnosti nastupiti bez ijedne rimen posade na Olimpijskim igrama, a to znači da je naše rimen veslanje u krizi kojoj se ne nazire kraj – primijetit će Milin.
Petorica u Londonu
Od ostalih hrvatskih posada koje su nastupile u Luzernu samo je Mario Vekić osvajanjem drugog mjesta u samcu uspio izboriti svoje mjesto u Londonu. Bit će to prvi nastup jednog hrvatskog skifista na Olimpijskim igrama.
– Očito je tempirao svoju formu na pravi način i odveslao tri odlične utrke zasluživši svoje mjesto među najboljim skifistima na svijetu – kazao je Milin.
Najbliže cilju osvajanja norme bio je ženski dvojac bez kormilara Maja Anić i Sonja Kešerac koje su osvojile treće mjesto. Nakon prve eliminacijske utrke i najbržeg vremena sve je upućivalo na to da je mjesto u Londonu osigurano, no ipak su u finalu zaostale za Njemačkom i Argentinom te ispustile veliku priliku. Još su nastupila u dvojcu bez kormilara iskusna braća Skelin, no njima je na zalasku uspješnih karijera izmakao plasman u finale. Da su uspjeli, bile bi to pete Olimpijske igre za Sinišu Skelina, a četvrte za Nikšu.
Hrvatsku će tako u Londonu predstavljati petorica veslača: četverac na pariće Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain, koji su izgledni kandidati za jednu od medalja, te Mario Vekić u samcu.