Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bajlo: Split dokazuje da nije zaslužio Europu

Autor: Drago Bajković

28.05.2013. 22:00
Bajlo: Split dokazuje da nije zaslužio Europu

Foto: Zvonko KUCELIN



U prethodna dva dana svjedoci smo kontinuiranog »napada« iz Parka mladeži, barem u dijelu medija. Radnički nogometni klub Split iz svih oružja »tuče« po prvoligašu sa Stanova pokušavajući omalovažiti veliki Zadrov uspjeh, ostanak u Prvoj HNL. U jednom manjem dijelu su u pravu, a to se isključivo tiče »hukanja« dijela navijača igraču Splita Henriju Belleu, što svakako zaslužuje najveću moguću osudu.
Možda se i može razgovarati i o najstrožoj kazni koju je sudac Damir Batinić dosudio za Zadar, međutim, uz to navode još niz njihovih »istina« koje, ako se na njih ne reagira, mogu pasti na plodno tlo kod dijela javnosti. Činjenica je da u Parku mladeži pokušavaju diskreditirati ono što je Zadar »zaradio« na zelenom travnjaku i to potpuno zasluženo. Ne prezaju ni od napada na HNS, na sudačku organizaciju, suca Batinića…, međutim, najmanje za svoj neuspjeh, neigranje u Europskoj ligi sljedeće sezone, krive sami sebe. Sve to bio je dobar povod za razgovor s Josipom Bepom Bajlom, predsjednikom NK Zadra.
– Tko gubi, ima se pravo ljutiti, međutim, sve ima svoje granice. RNK Split ovim izjavama koje šalju u javnost ponaša se krajnje nekorektno pokušavajući omalovažiti naš uspjeh, ostanak u Prvoj ligi. Oni su nastup u Europskoj ligi izgubili na zelenom travnjaku. I ne samo u utakmici s nama već kolo prije kada su na svom terenu poraženi od Istre 1961. A sada su im svi krivi, i HNS, i sudačka organizacija i NK Zadar. Mislim da ova reakcija najviše govori o njima samima. Govore da im je prije nekoliko kola netko od sudaca rekao da u Zadru neće imati šansu pobijediti. Zar to već na prvi pogled ne govori kako se radi o prljavim insinuacijama. Neka kažu imenom i prezimenom tko im je to rekao i zašto. Ponašaju se kao veliki dušobrižnici koje nije toliko briga za Europu već im je žao Intera. Koliko je to prozirno valjda ne treba naglašavati.
Ne možemo pobjeći od činjenice da nekoliko detalja nije bilo u sportskim granicama na Stanovima, a s tim se složio i predsjednik Zadra.
– Činjenica je da je manji dio publike hukao igraču Splita Henriju Belleu i to svakako treba osuditi. To je neprimjereno ponašanje kojem nikako nije mjesto na sportskim borilištima. Kao predsjednik Zadra i dugogodišnji sportski djelatnik to svakako osuđujem i volio bih da ti gledatelji niti ne dolaze na naše utakmice. Želim posebno naglasiti da se radilo o manjem dijelu navijača, a ne o većoj skupini koja nas je u ovoj utakmici došla bodriti i puno nam pomogla u ostvarenju našeg cilja. Zato hvala zadarskoj publici, a osuda onima koji su bili necivilizirani.
Bajlo je, međutim, otkrio još neke pojedinosti koje su bile nesportske sa strane Bellea.
– Što se tiče Bellea, iako to nije opravdanje »hukačima«, moram naglasiti da je kod slavlja kada je postigao gol pokazao srednji prst našim navijačima što je krajnje nesportski. Bio sam na toj tribini i sve vidio. Kada je utakmica završila zaletio se prema sucu Batiniću i da ga zaštitar nije zadržao Belle bi sigurno udario suca. Što je najgore u tim je trenucima udario nogom zaštitara što je, također nezamislivo. Taj je igrač svojim neprimjerenim ponašanjem često punio sportske stranice u Hrvatskoj, pa na kraju krajeva i ne čudi kako se ponašao na Stanovima.