Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Galić će za legalizaciju “plave zgrade” platiti manje od 50 tisuća kuna

28.05.2016. 22:00
Galić će za legalizaciju “plave zgrade” platiti manje od 50 tisuća kuna


Još 2004. zgrada je dobila nalog za uklanjanje iz prostora jer je Galić tri manje zgrade, za kojih je ishodio građevinsku dozvolu, pretvorio u jednu veću. No Galić je, kao i mnogi bespravni graditelji koji su očito imali veze sa “strukturama”, znao da će kad-tad njegov objekt biti legaliziran
“Kralj bespravne gradnje” Tomislav Galić još uvijek za sobom vuče konce svoje najpoznatije bespravne gradnje. Riječ je o tzv. “Plavoj zgradi” na Boriku koja je u međuvremenu svoju prepoznatljivu boju promijenika u narančastu. Još 2004. zgrada je dobila nalog za uklanjanje iz prostora jer je Galić tri manje zgrade, za kojih je ishodio građevinsku dozvolu, pretvorio u jednu veću. No Galić je, kao i mnogi bespravni graditelji koji su očito imali veze sa “strukturama”, znao da će kad-tad njegov objekt biti legaliziran.
Nedavna presuda
Ta mogućnost je uslijedila sedam godina kasnije, nakon donošenja zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Jedna nedavna prvostupanjska presuda Općinskog suda u Zadru, u sporu Galića i jednog od kupaca, kaže da je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra 14. svibnja 2014. donio rješenje iz kojeg proizlazi da je Galiću za nezakonitu zgradu određena naknada za zadržavanje u prostoru u iznosu od 68.490 kuna. Dva mjeseca kasnije Galiću se odobrava popust za jednokratno plaćanje naknade, pa se iznos smanjuje na 47.947,50 kuna. Iako bi se po tome dalo naslutiti da je Galić legalizirao svoju “mamuticu”, iz Grada Zadra i Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja stiež drugačija informacija.
– Nije točan podatak da je plaćena naknada za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, što je preduvjet za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju. Dakle, Rješenje o izvedenom stanju nije još izdano za spomenutu zgradu niti se može izdati prije uplate, rekao je pročelnik Hrvoje Baranović.
Kazneno djelo
Podsjetimo, u vremenu dok je Galić slovio za bespravog graditelja, zakon je to tretirao kao kazneno, a ne prekršajno djelo. Kasnije, ta je odredba ukinuta, ali je priča koja se dogodila krajem prošle godine pokazala kakav je pravosudni epilog snašao dio kupaca stanova u Plavoj zgradi. Tajana Torbarina iz Zadra izgubila je spor kojim je htjela realizirati kupoprodajni ugovor i uknjižiti se nakon što je Galiću dala predujam od 11.900 eura za neupotrebljiv, ali 59.500 eura vrijedan stan, površine 70 metara četvornih. U tužbi je navela kako Galić nije izvršio obveze koje je preuzeo predugovorom, koji u međuvremenu nije ni raskinut od obje strane. U tužbi je navela da joj je stan predan u posjed i da ga želi zadržati i realizirati kupoprodaju na način da isplati preostali dio kupoprodajne cijene, a Galić ispuni svoje obveze preuzete ugovorom. U trenutku kupnje, navela je, nije joj bilo poznato da je zgrada građena bez valjane građevinske dozvole, jer joj je Galić pokazao građevinske dozvole i rekao da će tri dozvole ujediniti u jednu.
Prema ZK izvadku, Galić je još uvijek vlasnik svih nekretnina u spomenutoj kući, osim zabilježbi da se na nekima vodi spor. Osim Tajane Torbarina, spor s Galićem vode radi utvrđenja prava vlasništva i uknjižbe Damir Dukić iz Kožina i Željko Šaravanja iz Zadra te Marija Cigler zbog uknjižbe. Žalba u spomenutom slučaju već je upućena višem sudu na odlučivanje. Parničenje je tim zanimljivije jer na vrata „kucaju” zastarni rokovi, pa u pitanje može doći i povrat predujma kojeg su stanari platili Galiću.