Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne želimo da nas liječi osoba koja je liječila četnike!

28.05.2016. 22:00
Ne želimo da nas liječi osoba koja je liječila četnike!


– Očekujem reakciju nadležnih institucija. Zvao sam i Ministarstvo branitelja i neke generale, svi se slažu sa mnom da nije u redu da hrvatske branitelje liječi žena koja je bila na neprijateljskoj strani, međutim, nitko ništa ne poduzima, kaže Nimac
Upravno vijeće Opće i veteranske bolnice “Hrvatski ponos” u Kninu na današnjoj će sjednici odlučivati o smjeni ravnateljice bolnice dr. Anke Vujnović koja je na ovu dužnost imenovana 28. travnja ove godine. Vijeće će donijeti odluku hoće li joj produljiti v.d. mandat ili raspisati natječaj za novog ravnatelja nakon što je došlo do pobune zadarskih branitelja koji se nisu htjeli lječiti u bolnici koju vodi liječnica “koja je u ratu bila na strani agresora”.
Naime, odlazak zadarskih branitelja s liječenja u kninskoj bolnici doveo je do afere koja je podigla buru među braniteljskom populacijom. Kako je bolnica Hrvatski ponos proglašena veteranskom bolnicom, dio zadarskih branitelja odlazio je na liječenje u Knin, među njima i benkovački dragovoljac i invalid Domovinskog rata Milan Nimac. No, jednog je dana u bolnici ugledao dr. Anku Vujnović i odmah napustio bolnicu.
Kazao je kako, unatoč stanju u kojemu je, ne može ostai na liječenju u bolnici koju vodi liječnica koja je “u ratu liječila četnike”. U poruci upravi Bolnice napisao je “Draga moja bolnico, danas te samovoljno napuštam iako sam bolestan i potrebno mi je daljnje liječenje. Moj ponos mi ne dozvoljava da ostanem dok je na čelu osoba koja nije dostojna tvoga imena. Smatram da mi nije mjesto u ovoj bolnici. Žalostan i tužan, pitam se: Da li je ovo moguće? Nekima je, izgleda, sve moguće. Ja volim svoju bolnicu, ja volim svoju Hrvatsku. Hvala osoblju odjela fizikalne terapije, divni ste. Prvi hrvatski redarstvenik, Milan Nimac”.
Nitko ne reagira
S njim su se odmah solidarizirale neke braniteljske udruge, prije svega udruga Žene u Domovinskom ratu, zahvaljujući kojima se o ovom problemu i najviše doznalo u javnosti. Predsjednica Udruge Ivana Haberle na mnoge je adrese poslala oštru reakciju Udruge kojom osuđuju imenovanje dr. Vujnović za ravnateljicu.
“Zgrožene smo najnovijom informacijom da je Upravno vijeće Opće i veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’ u Kninu donijelo odluku o imenovanju nove v.d. sanacijske upraviteljice dr. Anke Vujnović. Sama činjenica da je dr. Vujnović tijekom Domovinskog rata bila na strani agresora dovoljno govori o vašem političkom licemjerju. Dvadeset godina nakon Domovinskog rata, kada su rane još svježe, s vašim blagoslovom se imenuje osoba političkim putem, bez jasnih smjernica i potvrde. Koji su to kriteriji i kompetencije da je osoba s takvim životopisom najbolje rješenje i adekvatna osoba na čelo ustanove od iznimne važnosti za braniteljsku populaciju” – stoji u priopćenju Udruge, dodajući kako je “vrhunac licemjerja da baš ovakva ustanova, koja provodi skrb o braniteljskoj populaciji, točnije HV-u i HVO-u, dobije na čelo osobu koja se tijekom agresorskog i nametnutog Domovinskog rata skrbila za pripadnike agresorske vojske”.
Udruga je podržala sve koji osporavaju ovakav način predlaganja osoba “bez jasnih kriterija”, kao i pridavanje važnosti osobama koje ničim ne zaslužuju pažnju Hrvatske, a na štetu onih koji su dali sve za domovinu. Na priopćenje, kaže Haberle, nitko nije reagirao, što smatra sramotom.
Dan uoči sastanka Upravnog vijeća bolnice u Kninu razgovarali smo sa Milanom Nimcem koji kaže kako ne želi ni pomisliti da će Vijeće na čelu bolnice na ovoj dužnosti ostaviti dr. Anku Vujnović. Nimac je u kninskoj bolnici zbog tegoba sa kralježnicom bio dva tjedna, početkom travnja i svibnja, a trebao je ostati još jedan tjedan. No nije se htio vratiti, a danas kaže kako ni on ni mnogi branitelji iz Zadarske županije u tu bolnicu više neće.
Hipokratova zakletva
– Očekujem reakciju nadležnih institucija. Zvao sam i Ministarstvo branitelja i neke generale, svi se slažu sa mnom da nije u redu da hrvatske branitelje liječi žena koja je bila na neprijateljskoj strani, međutim, nitko ništa ne poduzima. Kao da se boje i zato postoji opasnost da ista ta liječnica ovoga ponedjejka opet bude imenovana za ravnateljicu bolnice. To je sramota! To što kao hrvatski branitelj ležite u bolnici koju vodi liječnica koja je liječila četnike je dno dna u ponižavanju hrvatskih branitelja, ogorčeno će Nimac.
– Ovaj je skandal test za ponos i dostojanstvo hrvatskih branitelja i zato moramo biti složni. Ne očekujem od branitelja koji su sada u toj bolnici da prekinu liječenje i odu, ali očekujem da nadležni reagiraju i spase branitelje sramote da ih liječi osoba koja je liječila četnike i čiji je muž, kako sam čuo, bio u četnicima. Ovo je poniženje koje ne smijemo podnositi, poručuje Nimac.
S njim su u bolnici u Kninu bila još petorica branitelja iz naše županije, no Nimac kaže da je njihovo zdravstveno stanje bilo takvo da jednostavno nisu mogli napustiti bolnicu.
– Zamislite sada kako je tim ljudima. To je strašno, ali izgleda da je u Hrvatskoj sve moguće. I to da nas liječi liječnica koja je liječila neprijatelja, moguće je i da u policiji u Vukovaru rade martićevci, kao i to da ratni silovatelji slobodno šeću Hrvatskom. Ja u tu bolnicu više ne idem, poručuje Nimac.
Šibensko-kninski župan Goran Pauk je povodom ove afere izjavio da imenovanje dr. Vujnović za njega nije sporno jer “nije napravila ništa inkriminirano”, te je “Hipokratova zakletva kao liječnicu obvezuje da pruži pomoć svima onima kojima je ta pomoć potrebna”.