Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Roditelji poginulih branitelja pristali na gradnju spomenika

28.05.2016. 22:00
Roditelji poginulih branitelja pristali na gradnju spomenika


Udruga roditelja poginulih branitelja sastala se sa zadarskim dogradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i dogovorila gradnju spomenika poginulima u obliku kocke, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje. Ovaj detalj otkrio nam je njihov član Dragutin Crnogaj koji je, podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu, opisao mučan tijek događaja vezano za spomenik njihovim poginulim sinovima. Iznoseći na Izbornoj skupštini sve aktivnosti Udruge iz protekle godine, Crnogaj se najduže zadržao upravo na projektu gradnje spomeniku za kojega je napomenuo da i dalje vlada nezadovoljstvo roditelja odabranim rješenjem.
Spomenik će se izraditi u obliku kocke koja je rad kipara Tomislava Ostoje i za koji je dosad bilo jako puno reakcija braniteljskih udruga, uglavnom negativnih jer nitko u toj kocki nije vidio simboliku Domovinskog rata. Iz tog su razloga mnoge braniteljske udruge javno izrazile nezadovoljstvo spomenutim rješenjem.
Nezadovoljna je bila i Udruga roditelja poginulih branitelja čija je predstavnica Tonka Bajlo bila u komisiji za odabir spomenika, no teško se bilo suprotstaviti mišljenju akademika koji su smatrali kako je kocka najbolje rješenje. Osim toga, kako je kazala gospođa Bajlo nakon sastanka komisije, izbor je bio vrlo sužen. I Dragutin Crnogaj iz Udruge roditelja kaže kako su se svi iz komisije složili da se ovaj spomenik uklapa u prostor u Jazinama te je i njihova predstavnica pristala na gradnju. No, Crnogaj o spomeniku i hitnom sastanku sa dogradaonačelnikom Vrančićem danas kaže.
– Mi nismo razumjeli takav spomenik pa smo zatražili sastanak sa dogradonačelnikom Vrančićem. Na sastanku smo ipak pristali na ovo rješenje samo zato da se spomenik što prije sagradi. No, gotovo smo odustali nakon tekstova u novinama, te smo opet sazvali hitan sastanak s njim. Iznijeli smo mu svoj stav i na kraju ipak dogovorili ovo rješenje samo da spomenik što prije krene u realizaciju – kaže Crnogaj, dodajući jednu neugodnu činjenicu vezano za njihovu udrugu:
– Nažalost, neki roditelji neće dočekati ovaj spomenik jer ih je i dosad već četvero umrlo.
Izjavom člana Udruge roditelja poginulih branitelja konačno se saznalo kakva je sudbina spomenika u obliku kocke kojoj su se redom protivile sve udruge iz Domovinskog rata. Epilog jedne mučne priče nastale zbog projekta koji nikome nije odgovarao ipak će dobiti skorašnju realizaciju, a kompromis je očito postignut sitnim preinakama na spomeniku.
Projekt spomenika ima tešku prošlost jer su branitelji bili ogorčeni na prvo rješenje u obliku obeliska te su 2009. godine čak zatražili pomoć nadbiskupa Ivana Prenđe. I autoru spomenika Branku Silađinu i Gradu poručili su kako oni “nisu ratovali pod obeliskom, već pod križem”. Nadbiskup je pomogao braniteljima tražeći od Grada da odustanu od ovog natječaja, što je na kraju i učinjeno.