Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Preminuo Darijo Ćurković

Autor: Siniša Klarica

28.06.2010. 22:00
Preminuo Darijo Ćurković


U subotu je, u 48 godini života, u bolnici Magdalena u Krapinskim Toplicama preminuo hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata i istaknuti zadarski sportaš Darijo Ćurković. Među prvima se u zadarskom aeroklubu uključio u specijalnu postrojbu pri MUP-u Hrvatske. U studenom 1991. prelazi u zapovjedništvo Sektora Zadar gdje biva do osnivanja 159. brigade, u veljači 1992. Nakon demobilizacije u srpnju 1992. Ćurković se ponovno vraća u postrojbe specijalne policije gdje služi do umirovljenja 1997. Za zasluge za Domovinu, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Medaljom Oluja. Bio je otac troje malodobne djece.
Bio je predsjednik Udruge za športski ribolov invalida i veterana Domovinskog rata „Škartoc” koja ima koncesiju na jezeru Vlačine, radivši puno na razvoju ribolovnog sporta, kao i na povratku branitelja i invalida u normalan život. Kao bivši padobranac, koji je posjedovao sve licence za taj sport, ali i kao 30-postotni invalid, ostao je sportskog duha, nesebično se zalažući za razvoj invalidskog sporta. Istim žaromom borio se i za ostvarenja prava hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata. Posljednji istup istup u javnosti imao je kad je ukazao na probleme sa nesređenim zemljišnim stanjem na područje njegovog Mjesnog odbora Ploča.
Iako Ćurkovića mnogi pamte kao istaknutog člana zadarske HVDRE, oni stariji ga se sjećaju kao vrsnog sportskog padobranca. Njegovi kolege, zadarski padobranci kažu da je još prije svog punoljetstva htio postati  „homo volans”ili leteći čovjek, i u tome uspjeo. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, stekao mnoga športska odličja među kojima je i naslov državnog prvaka. „Proratovao je cijeli rat i potom se opet priključio letećim ljudima. Ni to mu nije bilo dovoljno pa ne naš Dario uključuje i u druge uduge – postaje strastveni lovac na kopnu i strastveni ribolovac na moru. Mlad po godinama, ali star zrelošću prosuđivanja u udrugama gdje je bio služio je za uzor čak i starijima od sebe. Otišao je Dario Ćurković ne napunivši ni pola stoljeća života zadivljujućom staloženošću skromne duše, rekli su nam njegovi prijatelji, zadarski padobranci.
Sprovod će se održati sutra u 17 sati na mjesnom groblju u Ploči.