Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Priznao psihologinji da bi se opet potukao – “za prijatelja”

28.06.2011. 22:00
Priznao psihologinji da bi se  opet potukao – “za prijatelja”


Stručni tim zadarskog Centra za socijalnu skrb predložio je Sudskom vijeću u slučaju Siniše Njegovana primjenu tzv. općeg kaznenog prava, a ne maloljetničkog, a taj njihov stav kratko je jučer na sudu pojasnila psihologinja Zdenka Živković


U nastavku  suđenja protiv dvojice mladića – Jurice Alavanje i Siniše  Njegovana zbog tučnjave u  kojoj je teško ozlijeđen Tonći  Petković ispred omiljenog  okupljališta mladih Zadrana,  tadašnjeg Maya Puba, ispred  zadarskog Centra za socijalnu  skrb stručno mišljenje o mladom Njegovanu dala je psihologinja Zdenka Živković.
Ona je rekla kako bi zbog  njegovog ponašanja trebalo  primjeniti tzv. opće kazneno  pravo, a ne maloljetničko jer  ono ne bi postiglo svrhu.
– Kao prvo on se nije odazvao na jednu sudsku raspravu  što dovoljno govori samo po  sebi. Potom, ova je četvrta  optužnica protiv njega u protekle četiri godine, a u razgovoru s njim, otvoreno je  priznao kako bi opet učinio  “istu stvar za prijatelja”. Njegov proces sazrijevanja je završen i to je sada crta njegovog  karaktera – zaključila je psihologinja Zdenka Živković pojasnivši kako bi zapravo stroža  kazneno-pravna sankcija za  optuženog Njegovana imala  veći učinak.
Prije nje se u ulozi svjedoka  pojavio i zadarski policajac  Ivan Letinić koji je zajedno s  kolegom obavio očevid na  mjestu incidenta te potom o  tome sačinio i zapisnik.
Policajac je tako potvrdio  kako je on odmah po dojavi  patrole stigao na mjesto incidenta, ali je već, kako je  rekao, dobar dio prostora ispred Puba bio očišćen od razbijenih boca.
– No, vidjeli smo tragove  nalik na krv. Potom smo otišli  do bolnice razgovarati s ozlijeđenim Petkovićem i izuzeli  smo tri nožića kojeg nam je  dao Jurica Alavnja. Nije to bio  neki specijalan i posebno zahtjevan očevid. Optuženi mladići nisu bili nazočni očevidu i  bili su nedostupni što znači da  ih se tražilo. Nije bio nazočan  ni Petković – pojasnio je Sudskom vijeću kojim predsjeda  Marijan Bitanga, policajac  Letinić.
Naime, prema optužnici zadarskog tužiteljstva koju u  ovom slučaju zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika – Duško Berović, Jurica Alavanja i Siniša Njegovan fizički su nasrnuli na  Tonćija Petkovića i to s namjerom da ga usmrte. Sve se  dogodilo 27. ožujka  prošle godine u sitnim, noćnim satima  nakon što je Petković s djevojkom imena Olja izišao iz  Maya Puba te u prolazu, pokraj zidića uz stube na kojima  je sjedio  Alavanja , pljunuo na  tlo ispred njih, na što mu je  ovaj dobacio: “Što pljuješ ovdje seljačino?!”. Nakon što su  se njih dvojica porječkala u  svađu se umiješao Njegovan  udarivši Petkovića stisnutom  šakom u nos. Od siline udarca  Petković je zadobio frakturu  nosne kosti nakon čega se u  obračun umiješao i  Alavanja,  pa su ga obojica nastavili tući  šakama po glavi i tijelu.
Potom je, kako stoji u optužnici, s ciljem da usmrti Petkovića, Alavanja izvukao nož i  Petkoviću zadao ubodnu ranu  u predjelu trbuha s prodorom  u trbušnu šupljinu i još tri  rezne rane u predjelu leđa.  Ozljede su okvalificirane kao  teške i po život opasne, a  zahvaljujući pravovremenoj  liječničkoj pomoći i operativnom zahvatu kojem je podvrgnut, izbjegnute su teže posljedice.
U pretresu Alavanjina stana policajci su potom pronašli  čak tri džepna nožića dužine  oštrica od pet i pol, sedam i  pol i osam centimetara.
Obojica mladića se brane sa  slobode, a nastavak suđenja je  zakazan za petak kada će oni  iznositi svoju obranu, s svoju  zadnju riječ reći će i njihovi  odvjetnici te tužitelj.