Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šale: “Slučaj Brodarac” pokrenut je zbog političkih okolnosti i pritisaka

28.06.2011. 22:00
Šale: “Slučaj Brodarac” pokrenut je zbog  političkih okolnosti i pritisaka


Odvjetnik Petar Šale kaže kako uopće ne dvoji da optužnica mora biti podignuta. Naglasio je kako je i Brodarac duboko svjestan činjenice da je zbog svega ovoga došlo zbog političkih okolnosti i pritisaka, kako međunarodnih, tako i domaćih te zatvaranja Poglavlja 23


Ja sam branitelj  Đure Brodarca i stoga ću se  fokusirati samo na njega. U  svakom slučaju duboko sam  uvjeren da će to suđenje, ukoliko do njega dođe, a iskreno  mislim da nažalost, hoće – biti  najveće suđenje u povijesti  Hrvatske. Naime, u pitanju su  dvojica generala Hrvatske vojske – Đuro Brodarac i Vlado  Milanković. Osim toga to će  biti podeblji spis, a riječ je i o  oko 300 svjedoka koje je za  sada predložilo tužiteljstvo i  koje će se morati na neposredan način saslušati i ispitati  – rekao je jučer u kratkom  razgovoru samo za Zadarski  list, poznati zadarski odvjetnik sa zagrebačkom adresom,  Petar Šale.
Odvjetnik Šale nadalje je  naglasio kako će to biti  mučan, dugotrajan i iscrpljujući sudski proces zbog kojeg  je već sada svoj odvjetnički  ured „stavio na led”, a osim  njega Đuru Brodarca branit  će još jedan poznati odvjetnik  – Željko Dumančić koji je u  Zadru ostao upamćen iz isto  tako maratonskog sudskog  procesa u slučaju ubojstva Slavice Medanić kada je branio  ubojicu – njezinog brata  Šimu.
 Odvjetnik Šale nas je upozorio kako ne smije iznositi  nikakve detalje slučaja jer je  to kazneno djelo.
U kojoj je fazi istraga?
– U ovom je trenutku doneseno rješenje o pokretanju  istrage i određivanju pritvora s  tim da to rješenje još nije pravomoćno i mi ćemo se na ta  rješenja naravno, žaliti. Inače,  zakonski je rok za dovršetak  istrage šest mjeseci, a može se  prema Zakonu o kaznenom  postupku zatražiti i produljenje  na još tri mjeseca. Moja  je pretpostavka da će se to  najvjerojatnije i dogoditi. Nakon toga kada istraga bude  dovršena, Županijsko državno odvjetništvo, odnosno  tužiteljstvo u ovom slučaju u  Osijeku može odustati od kaznenog progona ili pak, ukoliko ima osnove, podignuti optužnicu protiv Đure Brodarca.
Bilo je raznih napisa u  medijima kako je Đuro Brodarac i osobno naređivao protuzakonita zatvaranja većeg  broja Srba te je sudjelovao i u  njihovom zlostavljanju?
– Ne. To apsolutno nije  točno. Njemu se na teret stavlja jedino i isključivo zapovjedna odgovornost. On je do  sada pred istražnim sucem  kratko iznio svoju obranu i ne  smatra se krivim za ono što mu  se stavlja na teret. Kaže kako  ne može biti i nije odgovoran  kao, u to vrijeme načelnik policije, za ono što je radila vojska. On i nije imao takve ingerencije. Dapače, većinu  zločina koja su se nesumnjivo  na sisačkom području dogodila tih ratnih godina, on je  prijavljivao i nastojao da ih se  procesuira. I protiv svih tih  poznatih počinitelja podnesene su kaznene prijave.
Mnogi su se u Hrvatskoj  pitali, što se čekalo 20 godina,  zašto uhićenje baš sada, tim  više što je Brodarac nešto više  od mjesec dana prije uhićenja  izjavio kako ga nitko od  državnih tijela nikada ništa  nije pitao vezano uz te događaje te da „o sebi pod istragom čita samo u medijima?”
– To su se vjerojatno svi  građani ove zemlje u tom trenutku zapitali. I ja moram biti  iskren i reći kako sumnjam u  objektivnost i pravednost „cijele ove priče” oko Đure Brodarca. Naime, točno je da do  izjave pred istražnim sucem,  Brodarac nikada nikome nije  dao nikakvu izjavu jer ga to  nikada nitko prije, nije ni pitao. Ne mogu pobjeći od sumnje da se 20 godina nisu mogla  istražiti dvojica hrvatskih generala i njihova uloga u Domovinskom ratu. Uopće ne  dvojim i sasvim sam realan –  optužnica mora biti podignuta. I sam Brodarac je duboko  svjestan činjenice da je zbog  svega ovoga došlo zbog političkih okolnosti i pritisaka,  kako međunarodnih, tako i  domaćih. Jednostavno i to je  bio jedan od preduvjeta za  zatvaranje Poglavlja 23.
Kako je Đuro Brodarac  psihički i fizički u ovom trenutku?
– Za sada se dobro drži, ali  teško prihvaća. Međutim, duboko je svjestan svega što ga  čeka. Mi, kao njegovi branitelji učinit ćemo sve da  srušimo optužnicu i ostaje  nam svima skupa za vidjeti  kako će to završiti.
Postoji li mogućnost, da se  nakon okončanja istrage i  eventualnog podizanja optužnice, Đuro Brodarac brani  sa slobode?
– Mi ćemo svakako tražiti da  se on pusti i brani sa slobode,  pa makar to bilo i pod  određenim mjerama sigurnosti kao što su tzv. narukvice i  kućni pritvor.


Brodarcu narušena ustavna prava




Što se tiče samog uhićenja i pritvaranja osumnjičenog Brodarca,  odvjetnik Šale je otvoreno naglasio kako sumnja na regularnost budućeg  postupka jer su Brodarcu odmah na početku, narušena ustavna prava.
– Dogodila se, blago rečeno, neugodna situacija da mu je pred same  blagdane izrečena mjera zadržavanja s tim da mu je najprije određena  mjera zadržavanja u trajanju od 24 sata u policijskoj postaji. Nakon toga  ta je mjera produljena na isto toliko i kada je prepraćen u Osijek. Dakle,  policija ga je zadržala dvaput po 24 sata, potom mu je istražni sudac u  Osijeku odredio zadržavanje. Međutim, kada mu je istražni sudac  odredio zadržavanje, on nije zadržan u policijskoj Jedinici za zadržavanje, već je zadržan u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru u  Osijeku što je protuzakonito. Sve je to, da tako kažem, odrađeno u  “vakuumu” praznika. Sve dane se čekalo jer nitko nije radio – pojasnio je  odvjetnik Šale, dodajući kako ga upravo sve te činjenice navode na  sumnju u zakonitost i pravednost cijelog postupka oko Đure Brodarca.


Đuro Brodarac je i ranije odbacivao sve optužbe na svoj račun


Brodarca se, podsjećamo, sumnjiči da je zapovjedno odgovoran za zločine nad civilima srpske nacionalnosti koji su se na sisačkom području događali tijekom 1991. i 1992. godine. Prema procjenama nevladinih udruga, broj nestalih i ubijenih srpskih civila sa sisačkog područja tih godina premašio i nekoliko stotina. Dio nestalih zlostavljan je u lječilištu Jodno, barakama ORA-e, barutani i domu na Odri, a neki su bili spaljivani u pećima željezare Sisak ili bacani u Savu. Brodarca i Milankovića navodno se tereti za smrti desetak civilnih osoba, uglavnom uglednijih sisačkih Srba.
Đuro Brodarac danas je predsjednik savjeta Hrvatskog centra za razminiranje, a bio je i župan Sisačko-moslavačke županije.
Optužbe za ratne zločine Brodarac je i ranije u medijima odbacivao, tvrdeći da u Sisku nije bilo masovnih ubojstava Srba, niti zataškavanja te da je sisačka policija, dok joj je on bio na čelu, registrirala 23 ubojstva srpskih civila za koje je podnijela prijave protiv nepoznatih počinitelja.