Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gastro manifestacija “Puževim korakom”

28.06.2012. 22:00
Gastro manifestacija “Puževim korakom”


Benkovačko kulturno ljeto ove godine obogaćeno je još jednom, autohtonom manifestacijom pod nazivom “Puževim korakom”. Riječ je o gastro manifestaciji u pripremi i degustaciji puževa, deliciji koja je puno više od hrane.
Manifestacija koja se održava u subotu s početkom u 19 sati u samom centru Benkovca, promovirat će još jednu gastro priču, za koju mnogi znaju, a neki će tek otkriti. U sklopu manifestacije održat će se i Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa.
Prva puževa manifestacija uopće okupit će točno 25 ekipa među kojima je i ekipa Zadarskog lista. Organizator je za svaku ekipu osigurao pet kilograma puževa dok će posebna kulinarska ekipa izvan konkurencije pripremati još 70-ak kilograma puževa.
Na posljednjem treningu puža koji će se natjecati za ekipu Zadarskog lista, ne može se izričito tvrditi da će puž biti novi Usain Bolt ali ako se ne preplaši od navijača ili startnog pucnja i sasvim se ne uvuče u kućicu, mogao bi, bez pretjerivanja, puževim korakom prvi proći ciljnu ravninu.
Iako je dana mogućnost pečenja na gradelama, pod cripanj i pod pekom, s kućicom i bez kućice, ekipa Zadarskog lista će se natjecati s tradicionalnim načinom pripreme, kuhanim puževima dok se čačkalicom ne mogu lako izvaditi iz kućice. Takvi se moče u mješavinu maslinova ulja, soli, domaće kvasine, mljevenog papra, sitno nasjeckanog peršina i mladog luka. Dođite i uživajte s nama!