Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nikad ljepši i uredniji Ražanac

28.06.2012. 22:00
Nikad ljepši i uredniji Ražanac


Na nekoliko stotina metara dugoj plaži na predjelu Puntica, obloženoj sitnim kamenom i pijeskom, uređen je lijep ulaz u čisto i bistro more, a uz obalu su zasađena stabla tamarisa koja čine ugodnu ljetnu hladovinu. Do same plaže dovedena je voda, a ovih će se dana instalirati tuševi te postavljeni kemijski zahodi


Zajedničkim angažmanom Mjesnog odbora Ražanac i njegovog poduzetnog predsjednika Edmonda Miletića, Općine Ražanac i načelnika Dragutina Miočića, Turističke zajednice općine Ražanac, DVD-a Ražanac te uz sudjelovanje velikog broja Ražančana, osobito onih koji se bave turizmom, u ovom podvelebitskom mjestu proveden je niz akcija čišćenja i uređenja mjesta. Ražanac nikad nije bio ljepši i čišći.
U pratnji predsjednika MO-a Ražanac Edmonda Miletića ovih smo dana Ražanac obišli uzduž i poprijeko.
Uređeno dječje igralište
Na nekoliko stotina metara dugoj plaži na predjelu Puntica, uređen je lijep ulaz u čisto i bistro more, a uz obalu su zasađena stabla tamarisa koja čine ugodnu ljetnu hladovinu. Prostor cijele plaže, i na mjestima za sunčanje i na mjestima za boravak u hladovini, prekriven je sitnim kamenjem i pijeskom. Do same plaže dovedena je voda, a ovih će se dana u instalirati tuševi te postavljeni kemijski zahodi.
Na ovu plažu nadovezuje se prekrasna uvala Puntica, pjeskovita, lijepo uređena s klupama za sjedenje, stablima tamarisa za ugodnu hladovinu i okolnim restoranima što čini ovaj prostor jako ugodnim za ljetni odmor. Nadalje, na priobalnom istočnom djelu mjesta zvanom Vlaški kraj je svesrdnim zalaganjem i radom poznatog domaćeg turističkog djelatnika Zdenka Zubčića, koji je na raspolaganje stavio svoj stroj za drobljenje kamena, formirana nova plaža koja sada ima sve potrebne uvjete. Pa čak i za noćna kupanja, jer osvijetljena je javnom rasvjetom.
Briga za urednim i čistim Ražancem pokazala se i uređenjem ulaznih pristupa u more na lijepo uređenoj manjoj plaži Vranjaku. Tu je i uvala Pisak koja se svojom ljepotom, prekrasnim žalom, ugodnim ulazom u more, podzidom za sjedenje, visokim stablima za hladovinu uz samu obalu, parkiralištem, okolnim restoranima, kafićima, apartmanima i sobama za odmor, može opravdano nazvati biserom. Treba napomenuti da se vodilo brige i o animaciji i zabavi najmlađih.
 Tako su u neposrednoj blizini igrališta za odbojku na pijesku, koje se nalazi nedaleko mjesnog porta, postavljene nove ljuljačke, tobogani i ostali rekviziti za dječju igru i razonodu.
Uklonjene derutne zgrade
– Osim što su provedeni radovi na uređenju plaža, kupališta, prilaznih putova te parkirališta, želim istaknuti da se u znatnoj mjeri poboljšala i ostala infrastruktura u mjestu. Zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste glavna ulica u Ražancu prekrivena je novim asfaltnim slojem, a djelatnici Elektre Zadar – pogona Ražanac su uz sudjelovanje domaćeg poduzeća “Zubčić” uklonili staru i dotrajalu javnu rasvjetu u centru mjseta te postavili novu.
U organizaciji Općine Ražanac i zadarskog Vodovoda u ulici prema turističkom naselju Puntica postavljene su nove vodovodne cijevi, a zajedno s njima i novi podzemni elektrokabeli čime smo konačno dobili stabilnu opskrbu strujom i vodom tog našeg turističkog naselja, kaže Edmond Miletić.
Uklonjene su i dvije derutne zgrade u centru mjesta čime je stvoren prostor za glavni ražanački trg s pogledom na župnu crkvu Gospe od Ružarija. Trg će, prema očekivanjima Edmonda Miletića do početka turističke sezone 2013. godine, dobiti planirane sadržaje i obilježja.
– Svi ovi radovi motivirali su mještane da i sami doprinesu novom ulaganju u svoje objekte pa se tako po cijelom mjestu mogu uočiti svježe obojene fasade, lijepo uređeni vrtovi i okoliš, poboljšane ugostiteljske i uslužno-trgovačke ponude i tako redom. Sve ovo naravno ne bi bilo moguće postići bez suradnje s Općinom Ražanac i načelnikom Dragutinom Miočićem, općinskim vijećnicima iz Ražanca te 60-ak mještana koji su se stalno odazivali na radne akcije. Svima njima veliko hvala. Uvjeren sam da će zbog svega postignutog domaći i strani turisti pri odlasku s ljetovanja sa sobom ponijeti jednu sasvim novu sliku Ražanca, zaključuje Edmond Miletić.