Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U večerašnjem finalu Školjke 12 klapa

Autor: Velimir Brkić

28.06.2013. 22:00
U večerašnjem finalu Školjke 12 klapa

Foto: Vedran SITNICA



Na pakoštanskom trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova večeras će se održati šesti po redu Festival klapa Školjka 2013. Posebnost festivala je pozornica s akustičnom školjkom koja, i na otvorenom prostoru, klapama daje osjećaj kao da pjevaju u zatvorenom akustičkom prostoru ili, recimo, ‘ispod volta’.
Direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane Danijela Vulin ističe kako je festival pokrenut u cilju poticanja razvoja klapa s ovog područja, zamišljen kao natjecanje klapa Zadarske i Šibensko-kninske županije. Organizatori su Općina Pakoštane i Turistička zajednica, a pokrovitelj Zadarska županija.
Dvadesetak klapa je prijavljeno za natjecanje, a umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović odabrao je 12 klapa finalista. Nastupit će ženske klape Garofuli iz Bibinja, Kapric iz Zadra, Karmel iz Turnja i Libar iz Privlake te klape Bibinje, Biograd, Jacera iz Šibenika, Kalelarga iz Zadra, Kožino, Kaleta iz Zadra i Sukošan. Klape će procjenjivati tročlani žiri u sastavu Mojmir Čačija, predsjednik žirija, Ivo Nižić i Joško Ćaleta.
Osim bodovne ocjene koju će klape dobiti na kraju natjecanja, dobit će i pisano mišljenje od svakog člana žirija u roku od desetak dana nakon održanog natjecanja.  Sve klape koje osvoje između 70 i 79,9 bodova dobit će brončanu plaketu, klape koje osvoje izmeđi 80 i 89,9 bodova dobit će srebrnu plaketu, a klape koje osvoje više od 90 bodova dobit će zlatnu plaketu. Klapa koja unutar zlatne kategorije osvoji najveći broj bodova dobit će uz zlatnu plaketu i statuu školjke kao apsolutni pobjednik natjecanja.
– Tijekom zasjedanja žirija, a prije proglašenja rezultata, publici će se predstaviti muška klapa Bunari iz Vodica, trostruka dobitnica Grand prixa. Voditeljica festivala bit će Ana Marušić, najavila je Vulin.
S obzirom na to da domaća klapa Pakoštane, koja je inače otvarala festival, trenutačno nije aktivna, ove godine to će učiniti dječja klapa Bersice iz Zadra, pobjednik nedavno održanog natjecanja dječjih klapa u Zadru u kategoriji do 14 godina.
– Mali brod pun školjaka i dalmatinske pisme, prepun ljubavi i vjere, koji je prije šest godina zaplovio stasao je u veliki jedrenjak koji se teško može potopiti. Pred našim hrvatskim, pakoštanskim brodom, odnosno jedrenjakom sigurna je budućnost i jedino što mu od srca možemo poželjeti je neka nam plovi stotine godina, zaželio je pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov, direktor Festivala.