Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Do popravka ultrazvuka na preglede dojki samo hitni pacijenti

28.06.2016. 22:00
Do popravka ultrazvuka na preglede dojki samo hitni pacijenti


Nije više novost da je pojedini uređaj u zadarskoj Općoj bolnici u kvaru. Nakon mamografa i magneta od 16. svibnja izvan funkcije je i ultrazvuk. Da trenutno u Bolnici ne naručuju na kontrolni pregled dojki upozorila je jedna gospođa kojoj su kazali kako trenutno ne naručuju na pregled jer je ultrazvuk u kvaru. Napomenuli su joj da se za pregled pokuša ponovno naručiti u prvoj polovici srpnja, ukoliko uređaj ponovno bude u funkciji.
– Servis na uređaju je napravljen. Prema orjentacijskom pregledu servisera radi se o kvaru ultrazvučne sonde. Trenutno smo u realizaciji dogovora sa ovlaštenim servisom, te se nadamo brzom popravku kao i stavljanju uređaja u funkciju, saznaje se od Željka Čuline, v.d. ravnatelja zadarske Bolnice.
Do popravka uređaja, radit će se samo hitni UZV pregledi, te punkcije dojke pod UZV zbog potvrde za operativni zahvat.
Svi kontrolni pregledi nažalost su stavljeni na čekanje, odnosno odgođeni do popravka uređaja.
Unatoč inzistiranju nismo uspjeli saznati koliko će popravak trajati, kao ni njegov iznos.
Ova će izvanredna situacija produljiti liste čekanja pacijenticama koje su se mjesecima ranije naručile na preglede. Ionako duge liste čekanja kojima četiri ministra zdravlja nisu uspjela stati na kraj u vrhu su negativnih predznaka u zdravstvenom sustavu. Naime, trenutno se u zadaraskoj Bolnici na kontrolne preglede za ultrazvuk dojke čeka po šest ili više mjeseci, a sada će se čakanja produljiti barem za dodatnih mjesec dana.
Česti su kvarovi uređaja u Bolnici, prvenstveno iz razloga što je riječ o starim aparatima, a u konačnici i zbog toga što se na njima obavi i velik broj pretraga. Mamograf, CT uređaj, magnet, ultrazvuk… Nedavno je istaknuto kako bi zadarska Bolnica uskoro trebala dobiti novi CT i magnet, o čemu se govori već gotovo dvije godine. Novi mamograf također je planiran, a na bržu realizaciju i kupnju novog uređaju u više navrata apelirali su i iz zadarske Lige protiv raka. Također, su o važnosti nabave novog mamografa izvjestili bivšeg ministra zdravlja, ali zasada je ostalo tek na inicijativi.