Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svoje prve krumpire beskućnici daruju potrebitima

28.06.2016. 22:00
Svoje prve krumpire beskućnici daruju potrebitima


– Ovo je vrlo značajan projekt i veliki iskorak jer će se ti ljudi, koji su spletom raznih životnih okolnosti postali beskućnici, napokon opet početi osjećati korisnima i rad će im vjerojatno vratiti vjeru i nadu u bolju budućnost i olakšat će njihovu integraciju u društvo, istaknula je Mirjana Tadić
Srce mi je puno. Nisam se nikada prije u životu bavio poljoprivredom, a sada sam ponosan i na sebe i na dečke. Neće biti veće sreće od one kada budem jednu vrećicu krumpira mogao odnijeti svojoj kćeri – rekao je Toni dok je njegov kolega Zrinko dodao kako je zemlja bila poput džungle. Zapuštena, okovana korovom i trebalo je najprije puno snage, volje i upornosti da se najprije raskrči i očisti pa su stoga i neki od njih odustali od težačkog rada. Ostala su njih petorica – upornih i sada zadovoljnih što ovih dana ubiru prve plodove svoga rada…
A riječ je o zadarskim beskućnicima i projektu “Nove vještine za nove mogućnosti” koji je jučer na licu mjesta, poljoprivrednom zemljištu – Kod bunara Dolac na predjelu starog Bokanjca na konferenciji za novinare predstavljen javnosti.
Vili obilazi krumpire
Iza tog zapravo hladnog, šturog i birokratskog naziva koji na prvu mnogima ne znači ništa krije se projekt u kojem i oni sami kojima treba pomoć, pomažu drugima jer prvi krumpiri s njihove zemlje najmjenjeni su zadarskoj Pučkoj kuhinji i socijalnoj samoposluzi.
– Ovo je vrlo značajan projekt i veliki iskorak jer će se ti ljudi, koji su spletom raznih životnih okolnosti postali beskućnici, napokon opet početi osjećati korisnima i rad će im vjerojatno vratiti vjeru i nadu u bolju budućnost i olakšat će njihovu integraciju u društvo. Kao pripremu za početak rada na zemlji, održali smo i devet radionica tijekom kojih je naš psiholog radio s beskućnicima i na neki ih način pripremao za rad na zemlji, odnosno vraćao ih na “tržište rada” – pojasnila je Mirjana Tadić zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije koji je nositelj ovog projekta, a partneri su im i učenici zadarske srednje Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića zajedno sa svojim profesorima.
I njima će ovaj projekt dobro doći jer će svoju praksu odrađivati na zemlji.
Rad na zemlji oduvijek je volio Zvonko, ali i Vili koji je često dežuran jer parcelu koju su obradili i zasadili krumpire, obilazi i više puta dnevno.
– Ima puno posla, ali jako smo zadovoljni jer su nam krumpiri odlični. Sada planiramo zasaditi i kupus, a već smo zasadili i 15-ak sadnica rajčice. Nažalost jednu nam je već netko ukrao, požalio se Vili dodajući kako će njihove krumpire najprije kušati korisnici Pučke kuhinje.
Socijalno osjetljiva skupina
Zadovoljstvo nije krio niti ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije don Ivica Jurišić koji je rekao da je njihov stručni tim najprije pripremio projekt pa su se potom javili na natječaj, potpisli ugovor i onda dobiili sredstva za obrađivanje tog, plodnog zemljišta koje se prostire na oko dvije tisuće metara četvornih.
– Za realizaciju ovog vrijednog projekta od nadležnog smo Ministarstva dobili 140 tisuća kuna. To je vrlo plodna zemlja koja je bila godinama zapuštena i neiskorištena, a već u veljači krenuli smo sa sadnjom prvih povrtnih kultura – rekao je don Ivica Jurišić.
Projekt dakle, ima za cilj smanjivanje stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina jer beskućnici će sada imati šansu kada steknu dovoljno iskustva u uzgoju povrtnih kultura to isto znanje koristiti i kao novu kvalifikaciju pri traženju zaposlenja. I na taj će se način utjecati na smanjenje stope rizika od siromaštva.