Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadar stigli akrobati, trapezisti, ali i četiri bijele deve

28.06.2016. 22:00
U Zadar stigli akrobati, trapezisti, ali i četiri bijele deve


– Akrobacije s motorima nisu opasne. Češći su kvarovi na motorima nego lomovi. Osobno još nikada nije ništa slomio, kroz smijeh govori Nedko
Duhoviti klaunovi, vrhunski akrobati, vješti žongleri, točke sa životinjama, spretni motoristi, sve ovo i još puno, puno više nudi se Zadranima i gostima u dvosatnom programu cirkusa Safari. Zabava za cijelu obitelj kakvoj se nema prilike često prisustvovati.
Još jučer su marljivo postavljali šator, instalacije, do u detalje usavršavali svaku sitnicu jer sve treba biti spremno za današnje veliko otvorenje.
Na parkiralištu nekadašnjeg trgovačkog centra Billa živa se na termometru penje iznad 30 stupnjeva, ali marljivi radnici ne posustaju. Još ima puno posla za obaviti kako bi sve bilo spremno za početak. Svatko zna svoj posao, uskače se pomoći drugima, svi se poznaju, dišu kao jedan.
– Mi smo jedna velika obitelj, pojašnjava nam naš domaćin koji nas najprije vodi na upoznavanje Nedka, motorista, najpoznatijeg po izvođenju popularne točke u tzv. Kugli smrti.
Nedko je član Safari cirkusa već tri godine. Oduvijek je volio i vozio motore, pa je tako upoznao bivšeg šefa koji ga je naučio raznim akrobacijama na dva kotača.
– Osam godina smo radili zajedno, bivši šef i ja, a kada smo se rastali došao sam ovdje, priča o svojim počecima Nedko, podrijetlom iz Bugarske.
Proputovali cijelu Europu
Nisu mu kaže teško pala česta putovanja, seljenje iz jednog grada u drugi, iz države u državu. Proputovao je cijelu Europu.
– Bio sam u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Britaniji, nabraja Nedko, dodajući kako su česta putovanja način života na koji se brzo naviknuo.
Točku koju on izvodi zajedno s još jednim vozačem, gledatelji doživljavaju jako opasnom, ali Nedko  smijući se  govori kako akrobacije s motorima nisu opasne.
– Češći su kvarovi na motorima nego lomovi, kroz smijeh govori i dodaje kako on osobno još nikada nije ništa slomio.
O motorima se brine osobno, pa ga je jučer poslijepodne čekao popravak i servis dvaju motora.
Život u prikolici, kaže, ponekad može biti težak.
– Drugim ljudima je normalno da imaju struju i vodu, a ako mi u prikolici nemamo agregat, baterije, spremnik za vodu, tada nam je teško, dodao je.
Trenutačno ovaj vrhunski vozač motora obučava još dvojicu kako bi bili spremni za akrobatske točke na dva kotača te mu se pridružili u vrhunskoj izvedbi.
Cirkus Safari djeluje kroz sedam generacija, a najstariji Max, starješina kako ga od milja svi zovu, najstariji je član. On više ne nastupa, ali je alfa i omega cirkusa. Za sebe kaže kako se rodio u cirkusu i tu će umrijeti.
Poznaju jedino život u cirkusu
– Moji roditelji su vodili cirkus, to je moj život, način života, drugog ne poznajem, kazao je Max.
Od malih nogu počeo je raditi jednostavne točke, a kasnije i sve ostale atraktivne nastupe.
– U cirkusu je uvijek bilo teško, i sada i prije. Trebaš imati vještine, trebaš znati sve raditi. Ranije smo u Njemačkoj imali i divlje životinje, radio sam s lavovima, ali sada zbog zakona Europske unije, koji zabranjuje egzotične životinje u cirkusu, opredijelili smo se samo za domaće, priča Max.
Zanimalo nas je i je li ikada imao nezgodu prilikom rada sa lavom.
– Bilo je malih ožiljaka, ali na svu sreću ništa ozbiljno, rekao je, te dodao kako jednako treba znati raditi s domaćim i divljim životinjama.
Jamaine je zadužena za muziku, svjetlosne efekte, a radi u baru. Rođena je u cirkusu i  jedino poznaje ovaj način života.
– Ljepota ovog života je u tome što se može živjeti slobodno, stalno putovati. Ovdje radi pet obitelji zajedno s nama kao vlasnicima, ali manje više svi smo jedna obitelj, pojašnjava nam Jamaine.
Navodi kako su u dvosatnom spektaklu najatraktivnije točke sa četiri bijele deve, konjima i drugim životinjama, a nije mogla preskočiti niti vožnju motora u Kugli smrti, kao posebnu atrakciju.
– Ukupno imamo od 15 do 20 točaka, kazala je Jamaine.
Najmlađoj članici cirkuske družine tek su tri godine, a već bez većih poteškoća  pred publikom izvodi točke s hula hopom.
Svaka njihova točka zanimljiva je na svoj način, a akrobati iz Latvije, kako ističu,  sve koji dođu na predstave ostavit će bez daha svojim vrhunskim umijećima za što je nepohodna velika koncentracija, ali i fizička spremnost. Klaunovi će nasmijati sve prisutne, a životinje svojim točkama naprosto oduševiti.
O svojim se životinjama brinu jer su i oni članovi njihove obitelji. Deve, poniji, konji, ovce, koze, ljame, psi, magarci, putuju s njima po svijetu.
Od danas do 10. srpnja, koliko ostaju u našem gradu, svakodnevno na rasporedu imaju dvije predstave, a svima koji ih posjete obećavaju nezaboravan provod.
U znak zahvalnosti Gradu Zadru gradonačelniku  su darovali 200 ulaznica koje je proslijedio Centru za socijalnu skrb, kako bi ih donirali potrebitoj djeci, čiji roditelji nemaju dovoljno novca da si priušte predstave u cirkusu.