Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Recesija je plodno tlo za rast nasilja

28.07.2010. 22:00
Recesija je plodno tlo za rast nasilja


Osjeća se puno veći pritisak na savjetovalište upravo zbog recesije koja je pogodila najviše srednji stalež. Tako da oni koji su živjeli, recimo, normalno, ostaju bez posla i nađu se u dugovima i neimaštini. U tako ranjivim situacijama nasilje pada na plodno tlo, priča Markulin – Ježina
Uvijek je tako bilo da s porastom temperatura u ljeti raste i obiteljsko nasilje, no sudeći po polupraznoj Maloj kući, Skloništu za žene i djecu žrtve nasilja, ove godine to nije tako.
Kako kaže Gordana Markulin-Ježina, potpredsjednica Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga, možda je ove godine manje novca, manje alkohola i fešta pa automatski i manje nasilja. A možda se samo tako čini.
– U lipnju i početkom srpnja smo imali intenzivniji priključak na savjetovalište u Udruzi. Dolaze nam cijele obitelji, što je dobro jer su svjesni da im treba pomoć. Ove godine se općenito osjeća puno veći pritisak na savjetovalište upravo zbog recesije koja je pogodila najviše srednji stalež. Tako da oni koji su živjeli, recimo, normalno, ostanu bez posla i nađu se u dugovima i neimaštini. U tako ranjivim situacijama nasilje pada na plodno tlo, priča Markulin – Ježina.
Kako nastavlja, najvažnije je pomoći tim obiteljima da se nauče nositi s aktualnim problemima.
– Obitelj prvo mora izaći iz psihološke krize. To je presudan moment u napretku i to je ono čemu savjetovalište služi. Kad završi financijska kriza koja potpomaže nasilje, sve će biti bolje, ali na to ionako ne možemo utjecati, govori Markulin-Ježina.
Mala kuća je, po njenim riječima, jednim dijelom prazna i zbog radova koji su bili u tijeku.
– Prije desetak dana završili su kompletni radovi na renoviranju Male kuće. Sve se oduljilo zbog velikih kiša. Zahvaljujući Gradu Zadru, uspjeli smo zatvoriti i našu financijsku konstrukciju namijenjenu za renoviranje i radovi su napokon završili. U međuvremenu je bilo upita za smještaj u Maloj kući i po završetku radova je trebala biti puna, no kako smo savjetovali korisnicama da se pokušaju drukčije snaći, izgleda da su u tome i uspjele. Sad u Maloj kući ima još mjesta, ističe Markulin-Ježina koja je ujedno i ravnateljica Male kuće.