Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čobanac i čvarci na starigradskoj rivi

28.07.2011. 22:00
Čobanac i čvarci na  starigradskoj rivi


Valpovčani su došli na odličnu ideju da nam predstave svoje običaje, svoj folklor, tamburicu, spizu… Tako će u subotu s početkom u 21 sat nastupiti kulturno-umjetnička društva i tamburaški sastavi iz Valpova, Donjeg Miholjca i Darde, govori Marjana Marasović, direktorica TZ-a Starigrad


Iz Turističke zajednice Općine  Starigrad dolaze najave za  nekoliko vrlo zanimljivih  ljetnih manifestacija. Prva  manifestacija Slavonsko-baranjska večer  održava se sutra na starigradskoj rivi, zvanoj Bikarija. Radi se o novom  zabavnom proizvodu nastalom u zajedničkoj “radionici” turističkih zajednica  Starigrada i Valpova, a na  inicijativu brojnih Valpovčana koji godinama u  Starigradu ljetuju.
Slavonski i  latinoamerički ritmovi
– Valpovčani su došli na  odličnu ideju da nam predstave svoje običaje, svoj  folklor, tamburicu, spizu…  Tako će u subotu s početkom u 21 sat nastupiti kulturno-umjetnička društva i  tamburaški sastavi iz Valpova, Donjeg Miholjca i  Darde. Uz glazbu i ples publika će uživati u okusima i  mirisima poznatih slavonsko-baranjskih specijaliteta, poput čobanca, kulena i  čvaraka, govori Marjana  Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine  Starigrad.
Iako prijateljstvo Starigrađana i Valpovčana postoji već dugo, suradnja u  ovom obliku je tek u povojima, a već se priča o  sljedećim koracima, posjetu Starigrađana Valpovu i  slično.
Čim se malo odmore od  zabave uz vesele tamburice  i slavonske poskočice, Starigrađane i njihove goste u  utorak 2. kolovoza očekuju sasvim drugačiji ritmovi.
Naime, po drugi put na  starigradsku rivu pristaje  “Brod knjižara – brod kulture 2011.”, jedrenjak prepun knjiga i bogatog kulturno-zabavnog programa.
“Nebeski teatar”
– Od 18 sati uz brod će se  održavati kreativne radionice za djecu od 7 do 15  godina. To nas veseli zbog  djece naših gostiju, ali posebno zbog domaće djece  koja, daleko od Zadra,  knjižnjica i radionica, nemaju često prilike sudjelovati na ovakvim događanjima. Malu školu  kreativnog pisanja vodit će  prof. Ludwig Bauer, jedan  od najuglednijih hrvatskih  romanopisaca i dramatičara, dok će likovnu i literarnu radionicu ‘Pčelica’  voditi dr.sc. Lidija Dujić,  pjesnikinja i književna kritičarka. Najbolji radovi  stvoreni tog dana bit će  objavljeni u slikovnici  Pčelica, najavljuje Marasović.
Radit će se i na svjetonazorima tamošnjih tinejdžera i to na Radionici  optimistične budućnosti  za polaznike sedmih i osmih razreda.
– Cilj ove radionice je  inspirirati i motivirati mlade da, usprkos okruženju  brojnih negativnih poruka,  prikažu optimističnu budućnost. Najradosnija će  sigurno biti Radionica plesa na temu kubanske salse i  ostalih kubanskih plesova i  to za sve naraštaje, od 7 do  77 godina. Sve su radionice besplatne i dovoljno je  doći na rivu u 18 sati, poziva Marasović.
U 21 h slijedi kazališna  predstava “Nebeski teatar”,  a nakon toga koncert kubansko-hrvatske grupe  Caiman Verde koji će na  rivu donijeti vruće ritmove  salse, rumbe i ostale latinoameričke glazbe.
– Brod knjižara kao jedinstveni kulturno-turistički projekt plovi Jadranom s preko nekoliko tisuća naslova knjiga i razne  druge literature te s poznatim piscima i književnicima radi promoviranja  kulture čitanja i pisanja te  obogaćivanja turističke  ponude naših mjesta. Realizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Zadovoljni smo što je  Starigrad jedan od ukupno  14 domaćina Broda na jadranskoj obali, kaže Marasović.
Na krilima vjetra ovaj jedrenjak će u Starigrad i  ovaj put donijeti mnoštvo  uzbuđenja i ostaviti pregršt lijepih uspomena.
Kulturna događanja se  nastavljaju na 2. Starigrad  Paklenica Film Festivalu  od 6. do 12. kolovoza.
Nadalje, u Starigradu se  i ove godine tradicionalno  obilježavaju veliki blagdani. Prigodno će se obilježiti  Dan domovinske zahvalnosti, a na blagdan Velike  Gospe tradicionalno će se  hodočastiti na Veliko Rujno, dok će uvečer na  pučkoj fešti nastupiti Magazin.