Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Ljupču kolo zaplesali i “hrvatski Amerikanci”

28.07.2011. 22:00
U Ljupču kolo zaplesali i  “hrvatski Amerikanci”


Članovi hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Kolo klub Croatia” iz Los Angelesa, koji djeluju pri tamošnjoj hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Ante u Ljubač su stigli zahvaljujući Mati Duševiću, ujedno članu KUD-a koji već 35 godina živi u Americi


Ni najstariji  Ljupčani ne pamte da se na  njihovom glavnom mjesnom  trgu Sv. Martina u centru  mjesta okupilo toliko domaćeg i “fureštog” svijeta  kao što je to bilo u srijedu u  večernjim satima za trajanja  ljetne kulturno-pučke manifestacije “Ljubač u kolu i  pismi”. Feštu nije mogla  omesti ni kiša koja je u više  navrata ozbiljno zaprijetila.  Od samog početka do kraja  uspješno su je vodile domaće mlade snage Ivan i  Marija Dušević. Prvi koji je  izašao na pozornicu bio je  domaći svećenik dr. don Jerolim Lenkić, inače član  muške svećeničke klape  “Sveti Zoilo” koja je također  nastupila. On je sve sudionike i okupljene toplo pozdravio te im je udijelio Božji  blagoslov.
Bogati program otvorila je  svojim premijernim nastupom domaća muška klapa  Burin. Domaći pučki pjevači  publici su se predstavili  skladbama “Projden kroz pasike”, “Vilo dvi jabuke”, “Uspavati malo siroče”… Na pozornici su se u nastavku  predstavili s nekoliko svojih  najnovijih skladbi ženska  zadarska klapa Magnificat,  svećenička muška klapa Sv.  Zoilo, muška klapa Poličnik  iz Poličnika, ženska klapa iz  Zadra Anima Maris, ženska  klapa Kulina iz Vlašića s  otoka Paga te KUD-ovi Radovin iz Radovina, Kolajna  iz Zadra i Karnica iz obližnje  Krneze. Ovo lijepo i za mnoge nezaboravno događanje  doživjelo je vrhunac kada su  se na pozornicu popeli članovi hrvatskog kulturno-umjetničkog društva  “Kolo klub Croatia” iz američkog grada Los Angelesa,  koje inače djeluje pri tamošnjoj hrvatskoj katoličkoj  župi Sv. Ante i koje već  postoji 51 godinu. Oni su u  Ljubač i Hrvatsku prvi put  stigli zahvaljujući ljubačkom  iseljeniku Mati Duševiću,  ujedno članu KUD-a koji već  35 godina živi u Americi.  Hrvatski potomci predstavili  su se spletom kola i pjesama  s područja Dalmacije, Valpovštine i Moslavine za što  su na koncu nagrađeni dugotrajnim i burnim aplauzima i ovacijama. Na poziv  voditelja na koncu su se svi  izvođači popeli na pozornicu te su u jedan glas otpjevali “Croatio iz duše te  ljubim”. Manifestacija “Ljubač u kolu i pismi”, za koju  su organizatori kazali da će  ubuduće postati tradicionalna, po okončanju prenijela  se u dvorište župne kuće u  kojem su domaćini i njihovi  brojni gosti ostali do kasno u  noć uz bogat prigodni agape.