Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Milin: Kad smo trčali, zabijali smo!

Autor: Drago Bajković

28.07.2013. 22:00
Milin: Kad smo trčali, zabijali smo!

Foto: Dino STANIN/PIXSELL



Lani je Zadru trebalo deset kola za prvu pobjedu, a ove sezone dovoljna su bila tri nastupa. Tako je momčad sa Stanova skinula i psihološko breme koje zadarski sastav prati posljednjih sezona kada se (pre)dugo čekalo na pobjede u periodu dok je sezona bila duboko u ljetnim mjesecima. Dakako, tri boda osvojena u subotu navečer protiv Osijeka neće Zadrane poštedjeti briga koje ih čekaju u nastavku sezone, ali da je lakše gledati prema naprijed s pobjedom u džepu, to svakako.
A nije dobro počelo i već nakon sedam minuta Osijek je vodio 1:0 i malo je nedostajalo da utakmica krene u sasvim drugačijem smjeru u odnosu na onaj u kojem je završila.
– Osijek je u početnom periodu utakmice imao svoje šanse i sve se moglo pretvoriti u znatno nepovoljniju situaciju za nas – rekao je Ferdo Milin, trener Zadra, nakon utakmice.
Pravovremeni Zadar
Zato Milin može biti zadovoljan što mu je momčad na vrijeme znala reagirati kada je već protivnik imao početnu prednost. Najprije brzi preokret, a onda u drugom poluvremenu stigao je treći pogodak u situaciji kada je Osijek ozbiljno pritisnuo.
– Kada smo trčali zabili smo dva gola, a kada smo stajali imali smo vrlo skroman posjed lopte – slikovito se izrazio Milin. Nije da je njegova momčad u nekim dijelovima utakmice baš stajala na terenu, ali točno je da je svaki put kada bi Zadar krenuo odlučnije u napad bilo opasnosti pred osječkim golom. Možda je Zadar mogao i više trčati, ali na kraju je i ovo bilo dovoljno. Zato je Milin znao da svojim igračima, s više ili manje trčanja, na kraju treba čestitati.
– Uspjeli su preokrenuti rezultat i utakmicu mirno privesti kraju. S time svakako možemo biti zadovoljni – podvukao je Milin koji je još jednom izgubio glas nakon utakmice. Morat će Milin pripaziti s glasnicama jer ako ovako nastavi igrači će ga teško čuti i na treningu.
Konačno, ako su s Hajdukom u 1. kolu i igra i rezultat bili loši, ako je protiv Dinama igra bila bolja, ali je izostao rezultat, protiv Osijeka Zadar je još malo podigao kvalitetu igru koju je ovaj put pratio i rezultat. Bilo je propusta, pa je tako Zadar treću utakmicu zaredom primio pogodak, ali na sve se poteškoće lakše gleda kada se upišu tri boda.
Osijek je mogao sa Stanova otići mnogo zadovoljniji, ali neiskustvo gotovo svih igrača opasan je uteg na nogama koji bi momčad s Drave ove sezone mogao gurnuti u borbu za ostanak. I u prošlom kolu kod kuće protiv Lokomotive Osijek je poveo i na kraju izgubio, a takvi problemi obično se pojavljuju kod mladih momčadi u kojima nema igrača koji će znati procijeniti kako i kako treba stati na loptu.
– Nadamo se da ćemo dolaskom Vitaića i Babića, dvojice iskusnih igrača, produžiti periode naše dobre igre – rekao je Tomislav Steinbrückner, trener Osijeka nezadovoljan što mu je momčad dva gola primila na sličan način.
– Zadar je drugi i treći gol postigao nakon ubacivanja niskih paralelnih lopti u situacijama u kojima smo imali dovoljno igrača koji su mogli reagirati. Međutim, oba puta zadarski su igrači bili brži na lopti i tako uspjeli postići dva gola – objasnio je strateg gostiju.
Spretni strijelci
Točno je da je Zadar imao spretnih reakcija svojih strijelaca, Terkeša koji je valjda prvi put od kada je u Zadru pogodio iz slobodnog udarca, pa Begonje i konačno Ivančića koji je malonogometnom reakcijom oslobodio vratara Mikulića koji mu je bio na leđima. Zadar je znao na osječke slabosti nadograditi svoje prednosti. U ovom trenutku to su iskustvo, domaći teren i individualna kvaliteta. Osijek to još nema, ali može se očekivati da će u Gradskom vrtu i u ovako mladom sastavu ponovno naći igrače koji će biti zanimljivi domaćem i inozemnom nogometnom tržištu. Zadar je unatrag nekoliko godina krenuo sličnim smjerom, no momčad sa Stanova bila je pošteđena tako drastičnih rezova nakon kojih bi u momčadi ostali samo 20-godišnjaci. Svakako, ni jednima ni drugima neće biti lako ove sezone, ali ni ostatak društva u Prvoj HNL sigurno neće biti bezbrižan kada se s druge strane terena nađu Zadrani i Osječani. Zapravo, sezona je tek počela, karte se još miješaju i rano je za procjene tko će na kraju izaći s koliko punta.